ERDON Helyi hírek

2011.06.08. 06:29

Patthelyzetben a családorvosok

<p>Szatmár megye - Dr. Láng László szerint nem lehet biztosítani a normális betegellátást addig amíg az egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, a családorvosok azért tiltakoznak, hogy ne omoljon össze a családorvosi ellátás.</p>

 

A családorvosok nem írták alá az új keretszerződést a biztosítási pénztárral, emiatt június elsejétől mindössze a páciensek vizsgálatát biztosítják, nem írhatnak fel térített gyógyszereket és küldőpapírt sem állíthatnak ki. Kérik az Egészségbiztosító Pénztárt, hosszabbítsa meg a jelenlegi szerződés érvényességét egy hónappal, hogy ez idő alatt tárgyalják újra a dokumentumot. Amint Dr. Láng László, a Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének alelnöke elmondta, a Szatmár megyei családorvosok véleménye megegyezik az országos állásponttal. Az új rendszer sem az anyagi sem a szakmai feltételeket nem biztosítja ahhoz, hogy a családorvosi ellátás működőképes legyen. Eddig is kritikus volt a helyzet, ha azonban az új feltételek életbe lépnek a kevesebb beteget ellátó rendelők a csőd szélére kerülnek. 2008 óta 4,3 százalékról 3,6-3,9 százalékra csökkent az országos költségvetésből az egészségügynek szánt finanszírozás, addig amíg más uniós országokban ez az arány eléri a 6-7 százalékot. Ebben az időszakban 40 százalékkal csökkent a háziorvosi ellátás finanszírozása.

Családorvosok lehetetlen helyzetben

–A korábbi rendszerben a családorvosi rendelők költségvetésének 70 százalékát tette ki a beteglétszámra biztosított összeg, 30 százalékát pedig a szolgáltatások kifizetése, folytatta Láng doktor. Az egy biztosított után járó kvótát 4,4-ről 3-ra csökkentenék, és 1,80 lej lenne az egészségügyi szolgáltatási díj. Mivel azonban a biztosítóház napi húszra korlátozta a vizsgálatok számát, így az családorvosok nem tudják lehívni a rendelkezésre álló összegeket. Az országos szövetség elvégzett egy szimulációt arra vonatkozóan, hogy mi történt volna akkor, ha az eredeti tervek szerint már áprilisban elfogadják az új keretszerződést. A számítások alapján 15-20 százalékkal csökkent volna a családorvosok finanszírozása, olyan körülmények között, amikor a rendelők kötelező és költséges fejlesztéseket kell végezzenek. biztosítás nélkül. A rendszernek más hiányosságai is vannak. A 18 éve betöltöttek, fogyatékos személyek, és tárbiztosítottak jogosultak ugyan az egészségügyi biztosításra, mégsem kerülnek bele automatikusan a számítógépes nyilvántartásba, emiatt akár hónapokig nem kaphatják meg az ingyenes ellátást. Azért tiltakozunk, mert a jelenlegi helyzetben nincs más választásunk, és ez a megalázó folyamat már harmadik éve ismétlődik. Reméljük, hogy a minisztériumban minél hamarabb kompromisszum születik, hogy rendesen el tudjuk látni a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!