ERDON Helyi hírek

2011.06.20. 10:41

Nevelőszülős konferencia

<p>Szatmár megye - Román-magyar határon átívelő projekt keretében a két ország gyermekvédelmének rendszerének megismerését tűzték ki célul az együttműködő felek.</p>

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Területi Gyermekvédelmi Központja a hagyományokra és korábbi együttműködés sikereire és tapasztalataira alapozva jót tett, és sokan odaálltak mellé. Folytatni és bővíteni kívánja kapcsolatait a megyével határos országok gyermekvédelmi intézményeivel és szakembereivel, hangzott el a nyíregyházi tanácskozáson. Az együttműködést segítő programok lebonyolítása érdekében pályázatot nyújtott be Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 program keretében „Határon átívelő nevelőszülői együttműködés címmel. A program keretében a projekt partnerrel – Szatmár Megyei Tanács – kölcsönösen mindkét megyében konferenciát szerveznek. A program célja, hogy megismerjék a két ország gyermekvédelmének rendszerét, egymás sikereit és nehézségeit, átadják a hasznosítható jó gyakorlatokat, különösen a családra hangsúlyt helyező nevelőszülői tevékenység tekintetében. „A kötelék, mely igaz családod összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm.” – Richard Bachtól, A Messiás kézikönyvéből idézett a konferencia megnyitójában Seszták Oszkár, a Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Közgyűlés Elnöke. A program keretében Nyíregyházán szerveztek nevelőszülői konferenciát, melyen Szatmár megyéből Bartos Bertalan, a Szatmár Megyei Társadalmi Szolgáltatásokat Végző Ügynökség vezetője vett részt, aki elmondta Románia Európai Uniós csatlakozását követően a gyermekvédelmi problémák nemzetközivé váltak. Ahogy megszűnt a határ a két szomszédos ország között a problémák is megoszlanak. Az együttműködési konferencia lehetőséget biztosít arra, hogy a román fél megtanulja magyarországi szomszédjától a jót, ugyanakkor megosztják azt ami Szatmár megyében jól működik. Tükörprojekt lévén Romániában, Szatmárnémetiben szeptemberre tartanak hasonló konferenciát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!