ERDON Helyi hírek

2011.06.03. 11:31

Négy napra Kolozsvár a magyar könyvek fővárosa

<p>Kolozsvár - Csütörtökön, június 2-án délután 4 órai kezdettel megnyitotta kapuit a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, az RMDSZ Főtitkársága és a Romániai Magyar Könyves Céh által szervezett Kolozsvári Ünnepi Könyvhét.</p>

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján László Attila, Kolozsvár alpolgármestere, Kelemen Hunor, kulturális és örökségvédelmi miniszter, az RMDSZ elnöke, Dávid Gyula, irodalomtörténész, valamint Fekete Emőke, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke köszöntötte a könyvkiadókat és az egybegyűlteket.

„Egy magyar könyv mindig ünneplésre ad okot”  – kezdte köszöntőbeszédét Kelemen Hunor. „A 70 év után újra megrendezésre kerülő Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egy bizonyíték arra, hogy a magyar könyvkiadás Erdélyben, mindennek ellenére, életben van és fejlődik. Bizonyíték arra, hogy a magyar emberek a könyveket értéknek és nem luxusterméknek tekintik” – fejtette ki a kulturális és örökségvédelmi miniszter. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy az államnak támogatnia kell a könyvkiadókat, nem szabad kitennie a piaci viszonyok ingadozásának, hisz ők nem profitot, hanem elsősorban kulturális és szellemi értéket termelnek.

„Kolozsvár brandje a könyv” – hangzott el László Attila beszédében, aki örömét fejezte ki az felől, hogy ismét eljött az ideje egy ilyen rendezvénynek Kolozsváron. Ezt követően Csoóri Sándor üzenetét Szép Gyula, az RMDSZ Főtitkárság képviselője olvasta fel, melyben üdvözli a magyar szó ünnepét, kiemelve, hogy Kolozsvárnak mindig különös helye volt a nemzet életében: „Az évszázadai idején nem vált gazdasági vagy kereskedelmi központtá, mégis egész Erdélyt jelentette”.

„A könyv létének értelme, hogy egyik ember tudását, gondolatait, érzéseit közvetítse a másik emberhez. És ez az, ami az Ünnepi Könyvhétnek is a lényege: alkalom, ahol szerző és olvasó közvetlenül találkozhat. Ahol a szellem teljessége kínálja magát a tudásra, a gondolatra, érzelemre szomjas embernek”- fejtette ki beszédében Dávid Gyula, méltatva a rangos eseményt.

Végezetül pedig Fekete Emőke örömét fejezte ki, hogy a pár hónapja megszületett ötlet megnyitóját ünnepelhetjük a mai napon, kihangsúlyozva az ilyen és ehhez hasonló rendezvények közösségépítő és közösségteremtő erejét.

A könyvhét  megnyitója után a Mátyás szülőháza előtti színpadon a Kisbácsi Hagyományőrző Néptánccsoport előadására, majd este Katapult koncertre került sor. A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét keretén belül délután 6 órától a Klausenben borkóstolással, majd a Canto Dolce muzsikájával várták az érdeklődőket, míg a Bulgakov kávézóban este 8 órától az Erdélyi Híradó Kiadó fiatal írói tartottak felolvasóestet.

Az Kolozsvári Ünnepi Könyvhétről bővebb információ és a rendezvény részletes programja a www.unnepikonyvhet.ro honlapon olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!