ERDON Helyi hírek

2011.06.13. 15:30

Nagy eséllyel pályázhatnánk

<p>Nagyvárad felkerülhetne a kulturális és épített világörökség listájára, de a pályázás nem egyszerű, hangzott el a múltheti, háromnapos konferencián.</p>

 

A Nagyvárad épített örökségéről szóló nemzetközi konferencia harmadik napján a város specifikumáról esett szó, s arról, milyen perspektívák nyílnának, ha Nagyvárad bekerülne a kulturális és épített világörökség listájára. Raluca Covăcescu, a Bihar megyei Építészkamara elnöke lapunknak elmondta: az UNESCO nemzetközi szaktekintélyei szerint Nagyvárad nagy eséllyel pályázhatna arra, hogy a világörökség listájára kerüljön.

Harmonikusan érvényesül

A vendégek az elmúlt napokban meglátogatták a nagyváradi Fő utcát, a barokk palotát, s felmásztak a városháza tornyába is, ahonnan különösen szép a rálátás a városra. Nagy szó, hogy ilyen kaliberű emberek ennyire kedvezően nyilatkozzanak Váradról, mondta Raluca Covăcescu. Szerintük Váradon nagyon harmonikusan érvényesül a multikulturalitás, ez különösen értékessé teszi a várost. Egyúttal azt is kihangsúlyozták: ők segíthetnek, de a fontos döntéseket a váradiaknak kell meghozniuk e tekintetben. A pályázás nagy felelősség is egyben, s áldozathozatalt kíván, csak ezt követően érződik majd a pozitív változás. „Egyelőre fontos, hogy tudatosítsuk, hol tartunk és mit szeretnénk” - mondta az építészkamara elnöke.

Szombaton szakelőadások hangzottak el a Területi Építészeti Felügyelőség dísztermében többek között arról, hogy mik a feltételei annak, hogy egy település a világörökség listájára kerüljön, s ha ez megtörténik, milyen előnyök származnak belőle.. Előadást tartott az UNESCO és az ICOMOS International több tagja – többek között Ray Bondin, Ron van Oers, Kiss Katalin, Irina Iamandescu, Sofia Avgerinou Kolonias.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!