ERDON Helyi hírek

2011.06.20. 14:31

Megfelelő tételek voltak a vizsgán

<p>Nem voltak nehezek a román nyelvből és irodalomból kapott feladatok, mondta ma délelőtt a nagyváradi Ady Endre Középiskola több nyolcadikot végzett diákja. Az országos felmérés első, mai próbája reggel kilenckor kezdődött, s a diákoknak két óra állt rendelkezésükre, hogy kidolgozzák a tételeket.</p>

Az első feladat során Ioan Slavici Rodul tainic című meséjének egy részletéből kiindulva kellett többek között szinonímákat találniuk egyes szavakra, majd nyelvértésüket bizonyítaniuk, ezt követően pedig egy fogalmazásban kellett megindokolniuk, miért meserészlet a adott szöveg. A második feladat során szintén egy megadott szöveg alapján kellett kérdésekre válaszolniuk; s szintén e feladat része volt egy másik rövid fogalmazás megírása egy képzelt vagy valós természeti képről.

Ramona Bacter, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője kérdésünkre elmondta: tavalyhoz képest újdonság, hogy a dolgozatokat javítóközpontokban bírálják el, nem az iskolákban. Ez a előírás az objektivitást hivatott támogatni, tette hozzá. Mint mondta, ezt a felmérést az idén nem lesz alkalmuk megismételni a diákoknak, úgyhogy akik most hiányoznak, legközelebb már csak jövőre vehetnek részt. Holnap anyanyelvükből vizsgáznak országszerte a nyolcadikot végzettek, holnapután pedig matematikai tudásukról adnak számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!