ERDON Helyi hírek

2011.06.01. 14:55

Maffiózókkal a maffia ellen: olasz recept

<p>Az olasz maffiaellenes ügyészség második számú embere volt Nagyvárad vendége. Hétfőn díszdoktorrá avatták a Nagyváradi Egyetemen, kedden pedig előadást tartott ott.</p>

Épp a születésnapján tartott előadást kedden Nagyváradon az olasz maffiaellenes ügyészség második számú embere, dr. Pier Luigi Maria Dell’Osso államügyész. A Nagyváradi Egyetem jogi karának székházában tartott prezentációját azonban nem ünneplés előzte meg, hanem biztonsági vizsgálat. A maffiaellenes ügyekkel foglalkozó vendég eleve félórás késéssel kezdhette meg előadását, mert előzőleg átvizsgálták még azt a katedrát is, amelyhez leült, s külön széket hoztak számára. Ez is mutatja, hogy a vendég igazán komoly bűnözőellenes tevékenységet fejt ki.

 

Kutyaharapást szőrével

 

Dr. Pier Luigi Maria Dell’Osso többek között elmondta: Romániától sem idegen az olasz típusú maffia. Itt viszont – állapíthatta meg a közönség – egészen más eszközökkel próbálják visszaszorítani a jelenséget. Dell’Osso államügyész ugyanis nyíltan beszélt arról: Olaszországban teljesen bevett szokás, hogy maffiózókat vetnek be a maffia ellen. „Az olasz rendszer az egyik legtapasztaltabb Európában ilyen témában. Nálunk van a legtöbb olyan kollaboránsa a rendőrségnek és az igazságszolgáltatásnak, akik bűnözői körökből származnak” – jelezte. A tanúk száma viszont nagyon kevés a maffia típusú szervezetekkel átszőtt Itáliában. Ezért is van szükség kollaboránsokra. Ezen személyek általában épp börtönben vannak, és az általuk szolgáltatott információkért cserében sokszor elengedik büntetésük egy részét – de egyáltalán nem ritka az sem, aki rendes havi bért kap a besúgásért. Épp ezért nagy a kereslet a kollaboránsi lehetőségekre – figyelmeztetett Dell’Osso. „Egyre több hamis informátor próbál beépülni a rendszerbe, hogy mindenféle hazug információkkal saját előnyöket szerezzen. Úgy hogy egyszerre kell küzdenünk a maffia ellen, a besúgók megtartásáért, valamint a hamis informátorok ellen” – mondta. Ebben a törvénykezés is segítségükre van. Az államügyész kiemelte: az ottani maffiaellenes jogszabályok nagyon kemények, s az ítéletek szintjén pedig gyakori az életfogytiglan. Hozzátette: a témában szinte legendás olasz rendszer még évtizedekkel ezelőtt alakult ki, amikor a vörös brigádok és más hasonló szélsőséges, nemegyszer kommunista alakulatok „egyszerűen terror alatt tartották az országot, irtották például az ügyészeket is”. A vendég azt nem tudta felbecsülni, hogy Románia mikor mutathat fel komoly eredményeket a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, ugyanakkor jelezte, hogy a két állam által alkalmazott eszközök sem egyformák.

 

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!