ERDON Helyi hírek

2011.06.12. 16:27

Konferencia a fenntartható fejlődésről

<p>Háromnapos, nagyszabású nemzetközi konferencia kezdődött csütörtökön délután Nagyváradon a városi épített örökségről, a kulturális sokszínűségről és a fenntartható fejlődésről.</p>

  

  

A Városháza dísztermében megszervezett konferencia nyitó rendezvényen felszólalt többek között Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere, az épített örökség megóvásának fontosságát hangsúlyozva, s kiemelve, hogy Várad különösen gazdag ilyenekben. Raluca Covăcescu, a Bihar megyei Építészkamara elnöke kiemelte, hogy szakmai körökben komoly megbecsülésnek örvendő szakemberek emelik a jelen rendezvény színvonalát. Rámutatott viszont, hogy az épített örökség megóvása távolról sem csak a szakemberek felelőssége, a kérdéskörnek minden felelős polgárt foglalkoztatnia kell. Sergiu Nistor, az ICOMOS Románia elnöke a szóban forgó téren kifejtett tevékenységüket ismertette, kiemelve, hogy ők dolgoztak Nagyszeben épített örökségének rehabilitálásán – ami ma is közismert referenciamunkának számít. Carmina Popescu, a Synton nevű, európai kooperációkkal foglalkozó szervezet főtitkára Nagyvárad épített örökségének szépségét és gazdagságát hangsúlyozta, és szerinte ezeket az értékeket fel kell ismerni és meg is kell mutatni.

Prezentációk

Az ünnepi köszöntők után Sergiu Nistor a konferencia célját és tematikáját mutatta be, majd másnap a résztvevők rátértek a konkrét munkálatokra, előadásokat hallgatva meg arról, milyen specifikus módszerekkel lehet felismerni az épített örökség elemeit multikulturális településeken, hogyan lehet ezeket megóvni, majd gazdaságosan hasznosítani. Többek között trieszti, rijekai, pozsonyi, aradi példákat ismerhettek meg a szóban forgó településekről érkezett szakemberek prezentációi révén.

Tököli Magdolna

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!