ERDON Helyi hírek

2011.06.09. 12:37

Komolyzenei fesztivál

<p>Nagyvárad - A X. Nemzetközi Brazil Komolyzenei Fesztivál eseménysorozat keretében az evangélikus-lutheránus templomban szerda este hat szólista lépett fel brazil zeneszerzők műveivel.</p>

A rendezvényen, amelynek művészi vezetője Thurzó Sándor József brácsaművész három orgonakompozíciót halgattunk meg Mózer János (Mezőkövesd) művészi tolmácsolásában. Amaral Vieira (1952) zeneszerző és orgonaművész három darabja: a Prológus, a Fúga és a Finálé (op. 193), a Fantázia és a Sinfonietta (op. 318) bemutatóként csendült fel Mózer János előadásában. Az orgonaművész a hangszínek megválogatásával az orgonahangzás jellegének érvényesítésével képszerűen hozta közel a hol barokkos, hol romantikus hangvételű művek költői szépségét. Játékának érdeme a stílus tisztasága, a szólamok plasztikus megrajzolása és a biztonságos előadásmód. A Varadinum B Vonósnégyes a 1940-ben született Ian Guest (Geszti János) Galambok, Turbékolások és Harangok című kompozíciójának remineszcenciákat ébresztő magyaros-népdalos dinamikáját és harmóniáit igen kifejezően mutatta be. A Varadinum Vonósnégyes pedig Heitor Villa-Lobos (1887-1950) brazil zeneszerző-orgonaművész Ária (Cantilena) című alkotását adta elő. A romantikus hangvételű mű a szerző egyéni stílusával ötvözve szólalt meg. A gordonka (Bozsódi Beáta) nemesen csengő szólója ízléses, gondos játékával felejthetetlen emlékeket ébresztett. A vonósnégyes (Tokaji Ágnes, Costin Éva, Thurzó Sándor József, Marcu Ágnes) érzékenyen, muzikálisan, a mű kívánta hatás megteremtésével kísérte a szólistát. A jól képzett muzsikusok kiváló technikai felkészültséggel teremtettek hamisítatatlan kamarazenét. Nem feledkezhetünk meg a három Duó előadásáról sem: akár a hegedű (Costin Éva), akár a gordonka (Bozsódi Beáta) Három duójára (Ernani Aguiar), akár a hegedű és brácsa szólamára emlékezünk szívesen, nevezetesen Osvaldo Lacerda (1927) Fúga és utójáték darabjára, valamint a hegedű (Tokaji Ágnes) és brácsa (Thurzó Sándor József) Laiana de Oliviera (1987) Szent Antal éjszakái című előadását állíthatnánk példaképül. Stílusismerettel, technikai biztonsággal, és a művek által kifejezett érzelmek felszínre hozásával, meggyőzően muzsikáltak. A templom kis létszámú hallgatósága tapssal jutalmazta az előadókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!