ERDON Helyi hírek

2011.06.01. 14:38

Ifjúság, kultúra, hagyományok

<p>Szatmár megye - Négy ország fiatal hagyományőrzői vesznek részt a szombaton és vasárnap Domahidán és Szatmárnémetiben megrendezésre kerülő Ifjúság, kultúra és hagyományok fesztiválon.</p>

 

A Szatmári Híd Egyesület, a Partnerség határok nélkül, Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül június 4–5–én Domahidán és Szatmárnémetiben rendezi meg az Ifjúság, kultúra és hagyományok fesztivált. Pénteken 18 órától a magyarországi Ópályiban lévő trianoni emlékműnél lesz megemlékezés. A kulturális műsoron Szatmár megyéből fellép Blaskó Balázs (zongora), Geszti Tímea és Szatmári Elemér (vers), valamint Szatmári Apor és Szatmári Györk (ének).

Szombaton Domahidán

Szombaton a domahidai sportpályán 12 órakor mutatják be a pályázatot és a partnereket, ezt követi a négy országból (Románia, Magyarország, Ukrajna, Szlovákia) érkező előadók műsora. Fellép a nagykárolyi Rekettye, a mezőteremi német néptánccsoport, a nagyecsedi Árvalányhaj, a domahidai Kraszna Közösségi Egyesület, az ököritófülpösi néptánccsoport, a szlovákiai Jánok néptánccsoport, az ópályi népdalcsoport, a mikolai ukrán csoport, a nagykárolyi Ceatara. Népdalokat énekel: Harkai Réka és Corina Achim. Rock–műsorra lép fel a nagyecsedi Color Dance, a nagykárolyi Kingstep Crew, a nevetlenfalui könnyűzenei együttes és a domahidai Funky Dance. A kicsiket egész nap várja a Richter Játszóház. Este szabadtéri bál lesz.

Vasárnapi program

Vasárnap 10 órakor a Református Gimnázium udvarán köszöntőt mond Szilágyi Éva, a Református Gimnázium igazgatója, a rendezvényt Erdélyi Ilona és Krakkó Rudolf programvezetők nyitják meg. 10.20 órakor Kelet–közép–európai történelmek. Értékek versengése, érdekek harca” címmel Szidiropolusz Archimédesz görög származású budapesti szociológus tart történelmi előadást. Felkért hozzászóló: Kereskényi Sándor irodalomtörténész.12.30 órától irodalmi műsor lesz, közreműködik Geszti Tímea, Harkai Réka és Tóth Rudolf, a Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjai. 12.40 órakor Határmenti ifjúsági– és diákszervezetek vitafórumát tartják meg, Közös célok, hasonló gondok.Tervezzük együtt a jövőnket! címmel. Részt vesznek szatmárnémeti, zilahi, nagybányai, nagykárolyi, továbbá magyarországi, ukrajnai és szlovákiai fiatalok. 15 órakor a nemezelésről, mint hagyományos mesterségről tart előadást Török Éva Cecilia nemezelőművész.

Műsorok

15.40 órától veszi kezdetét a népzenei program. Fellépnek Kiss Juhász Tímea (Zilah) és Józsa Ferenc (Veszprém) népdalokkal, továbbá a Kraszna Közösségi Egyesület néptáncsoportja (Domahida), a Horpácsik János Néptáncsoport (Ópályi), a Napsugár Női Népdalcsoport (Járnok), a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület zenekara és Szatmári Nemzetiségek Népi Együttese (Szatmárnémeti). Közreműködnek a nagybányai Turul–Sas Hagyományőrző Egyesület tagjai középkori táncokkal.

17 órától zeneművészeti előadás lesz Cseh Tamás dalaiból. Előadók: Rappert Gábor, Kovács György–díjas színművész és Szilágyi Zoltán gitárművész (Szatmárnémeti). 17 órától könnyűzenei koncertek lesznek, fellépnek a térség tehetséges, fiatal zenészei: Pogácsa (Szatmárnémeti), Fineline (Nagykároly),

Black Force (Nagykároly), Stylus (Nevetlenfalu), Black Morphium (Nagybánya), Levédia (Szatmárnémeti). Közreműködnek: Vitéz Júlia (Nagykároly) és Harkai Réka (Szatmárnémeti).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!