ERDON Helyi hírek

2011.06.23. 17:43

Hiánypótló intézmény

<p>Szatmár megye — Hollandia romániai nagykövetasszonya, Tanya van Gool jelenlétében adták át június 23–án hivatalosan Szatmárhegyen az Ezüst Otthon idős gondozásra szakosodott intézményt.</p>

Szatmárnémeti és a hollandiai Zutphen municípiumok által létrehozott Casa Sătmăreană Alapítvány célkitűzése hiánypótlónak minősül vidékünkön azon egyszerű oknál fogva, hogy az idős gondozás felkarolását tűzték zászlajukra az alapító tagok. A cél egy olyan szolgáltatás megszervezése és menedzselése volt, melynek köszönhetően az életük alkonyát elért embereket a lehető legjobb körülmények között látnak el. A célkitűzések egyike, azaz egy idős gondozásra szakosodott központ létrehozása megvalósult, ugyanis a szatmárhegyi Ezüst Otthon (Căminul de Argint) nevet viselő intézmény hivatalos átadására tegnap került sor. Az eseményen jelen volt Hollandia nagykövetasszonya, Tanya van Gool, Szatmár megye prefektusa, Radu Giurcă, Szatmárnémeti polgármestere, Ilyés Gyula, valamint a megyei és szatmárnémeti intézmények vezetői és több civil szervezet képviselője is. A megjelenteket Mihaela Pop, az alapítvány menedzsere köszöntötte, majd az egyszerűséget és megfontoltságot sugárzó diplomata szólt az egybegyűltekhez. Beszédében a két város — Szatmárnémeti és Zutphen — együttműködését dicsérte, aminek köszönhetően ez a kísérleti jelleggel indult, de életképes ötlet megvalósult. Ilyés Gyula mindenkinek köszönetet mondott aki hozzájárult a sikerhez, megemlítve többek között az alapítvány ötletgazdájaként ismert Viorel Solschit is. Az összefogásnak köszönhetően tegnap 14 idős személy befogadására alkalmas intézmény nyitotta meg kapuit. A civil szervezet elnöke beszédében többek között Szatmárhegy polgármesterének, David Danielnek a közös ügyhöz való hozzáállását emelte ki, aki vállalni merte az újban, az újításban rejlő kockázatot.

Saját lábon nemsokára

Mihaela Pop, az intézmény menedzsere elmondta, 14 fő a kapacitásuk, de jelenleg 12 gondozottjuk van, Alzheimer– és Parkinson–kórban szenvedők és egy súlyos cukorbeteg is van közöttük. Az eddigi holland támogatáson kívül az ápoltak részére alkalmas berendezés is adomány. Erre nagyon nagy szükség van egy szárnyait bontogató szervezetnél, ezt tudja a hollandiai Sutfene Alapítvány, amely 10 ezer euróval és a Rotary International is, amely 42 250 dolláros adományról szóló csekket adott át a civil szervezetnek, melynek lassan megszűnik a holland fél általi támogatottsága, és a hazai forrásokra lesz utalva ezentúl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!