ERDON Helyi hírek

2011.06.29. 13:46

Feszültség a Bihar Megyei Tanácsnál

Nagyvárad- A Bihar Megyei Tanács szakszervezete azt fontolgatja, hogy beperli az intézményt. A nézeteltérésnek anyagi okai vannak, az alkalmazottak különböző levonások miatti alacsony munkabére.

Nagyvárad- A Bihar Megyei Tanács szakszervezete azt fontolgatja, hogy beperli az intézményt. A nézeteltérésnek anyagi okai vannak, az alkalmazottak különböző levonások miatti alacsony munkabére.

Kiss Judit, a Fórum szakszervezet vezetője elsősorban Carmen Soltănel főjegyzőt hibáztatja a Bihar Megyei Tanács alkalmazottjainak megszégyenítően alacsony munkabéréért. Mint ismert, a megyei önkormánynál dolgozók fizetéséből levágták azt a juttatást, ami korábban azért járt nekik, mert közfeladatokat látnak el (ez a bruttó bér 25 százalékát teszi ki), a hűségpótlékot, valamint az ún. speciális kiegészítést, vagyis havi 408 lej értékű, az élelmezést és a ruházkodást érintő fix összeget. Ráadásul azt követően, hogy a Bihar Megyei Tanács elvesztette az állami számvevőszék döntése elleni fellebbezését, az alkalmazottak arra ébredtek, hogy vissza kell fizessenek az intézménynek több ezer lejt, amolyan kártérítésként, mert a bírósági határozat szerint törvénytelenül kapták a munkabiztonság és -egészségügy fenntartására irányuló különleges juttatást.

Másoknak jár...

Az érdekképviseleti vezető felháborítónak tartja, hogy annak ellenére, hogy a kormány tavaly egy sürgösségi kormányrendelettel megtiltotta a speciális juttatás folyósítását azon közalkalmazottak számára, akik nem a belügyminisztériumnál, vagy a honvédelmi tárcánál dolgoznak, az önkormányzat Carmen Soltănel vezette illetékes részlege továbbra is átutalta ezt 2010 májusa és 2011 februárja között, most pedig azt követeli az érintettektől, hogy fizessék vissza a kapott összegeket. Véleménye szerint a főjegyző a saját kénye kedve szerint alkalmazta a törvényt, és nem gondolt arra, hogy az adminisztratív döntésnek, vagyis az állami számvevőszék 2010/1. számú, a speciális juttatások megvonására vonatkozó határozatának a felfüggesztését is kérnie kellett volna a bíróságon. Meglátásában az is érdekes, hogy más állami intézményeknél- például a váradi Polgármesteri Hivatalban vagy a Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóságon továbbra is jár az alkalmazottaknak a speciális juttatás, nemrég pedig a Fellebbviteli Bíróság olyan döntést hozott, hogy a szatmári Helyi Rendőrség tagjai hozzájuthatnak ahhoz a pótlékhoz, melyet azért kapnak, mivel közfeladatokat látnak el.

Egy másik problémát az 5-25 százalékos hűségpótlék jelent, mely azon munkavállalóknak járt a közelmúltig, akik 3-25 évet ledolgoztak ugyanazon a munkahelyen. A márciusban hatályba lépett új kollektív munkaszerződésben azonban ez a jog nem szerepel. Kiss Judit azt állítja: bár a 2010-as bértörvény kimondja, hogy bármely természetű juttatások nem képezhetik alku tárgyát, ők nem tárgyaltak erről, hanem meghosszabbították a kollektív munkaszerződést egy kiegészítő csatolmánnyal, így az a pont is érvényben maradt, mely a hűségpótlékra vonatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!