ERDON Helyi hírek

2011.06.01. 15:13

Fellép a Hőerőmű monopolhelyzete ellen

<p>A Nagyváradi Hőerőmű monopolhelyzete ellen tiltakozik többek között Horea Vuşcan, a nagyváradi Zöld Mozgalom vezetője, aki megalakítaná a tulajdonostársulások érdekképviseletét is.</p>

Két hónap alatt négyezer aláírást gyűjtött a Zöld Mozgalom a Nagyváradi Hőerőmű (CET) monopolhelyzetét előíró, valamint a fűtési költségek egységes áráról szóló helyi tanácsi kezdeményezés ellen. Egyelőre főleg ősi lakosok írták alá a tiltakozó okiratot, mivel őket különösen kellemetlenül érinti ez (az ősi lakónegyed fűtése nagyrészt termálvízzel történik, amely lényegesen alacsonyabb a Hőerőmű által alkalmazott áraknál). A mozgalom vezetője elmondta: állítólag uniós elvárás, hogy a Hőerőmű kell legyen az egyedüli szolgáltató, e nélkül nem részesülhet a nagyszabású felújításra való támogatásban, ő viszont kétségbe vonja, hogy ez így lenne.

Szövetség a Hőerőmű ellen

Kérte a polgármesteri hivataltól, hogy tájékoztassa az unió által szabott feltételekről, s bár a kérvény beiktatása óta eltelt harminc nap, nem kapott választ. Mint mondta, közigazgatási bíróságra viszi az ügyet. Egyúttal a mozgalom vezetője megalakítaná a Nagyváradi Tulajdonostársulások Szövetségét, melynek fő célkitűzése épp az lenne, hogy fellépjen különféle szolgáltatók (csatornaművek, RCS/RDS, RER) olyan esetleges intézkedései ellen, melyek ellenkeznek a lakosok érdekeivel, továbbá a Helyi Tanácsnak a lakosok számára kedvezőtlen döntéseit, tervezeteit is megtorpedózná. Egyelőre megszületett a működési szabályzat, s már több tulajdonostársulás jelezte, hogy belépne (ezt közgyűlésen kell majd megszavazzák a társulási tagok). A szövetség ügyvédet fizetne, s ehhez havi egy lejjel kellene hozzájárulniuk a tulajdonostársulásokhoz tartozó lakások.

A szennyezés ellen

Egy másik felvállat ügy szintén a Hőerőmű-höz kapcsolódik: szeretnék elérni, hogy a  Hőerőmű ne szennyezze tovább a környezetet. Bár a környezetvédelmi őrség a minap megbírságolta a hőerőművet, Vuşcan elégedetlen, mivel nem történt személyes felelősségrevonás. „Talán van mód arra, hogy ezt is elérjük. Úgy gondoljuk, hogy azokat a szűrőket ki kellene cserélni, 250 ezer személy egészsége megér ennyit” - mondta a mozgalom vezetője, aki szintén a mai sajtótájékoztatón szót emelt Gheorghe Carp polgármester ellen, aki tudomása szerint közszereplői minőségében felszólalt egy ősi templomban. Nem tudja pontosan, hogy miről tartott beszédet az alpolgármester, viszont úgy véli: egyetlen közéleti személynek sem kellene felhasználnia a templom által keltett bizalmat ahhoz, hogy saját népszerűségét növelje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!