ERDON Helyi hírek

2011.06.16. 08:03

Évadzáró a filharmóniában

<p>A Dinu Lipatti Filharmónia évadzáró koncertje után a zenekar fellép Nagykároly napjain, Düsseldorfban, Szatmárnémeti főterén, és elkezdi a felkészülést a Szatmári Zenei Napokra.</p>

Csütörtökön 18.30 órakor tartottaa évadzáró hangversenyét a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia zenekara. A tegnapi próba közben az idei évadról és a zenekar további szerepléseiről kérdeztük dr. Fátyol Rudolf hegedűművészt, az intézmény igazgatóját:

— Milyen volt az idei évad?

— Nehéz, abból a szempontból mindenképpen, hogy egy tényleg krízises évben tudjunk az eddigi évekhez hasonló teljesítményt nyújtani, hogy ne adjuk alább és megfeleljünk az elvárásoknak — összegezte Fátyol Rudolf. — Állandóan ki kellett ügyeskedni azt, hogy a közönség ne érezze azt, hogy válság van, színvonalas koncerteken vegyen részt, észre se vegye azt, hogy mi kevesebb pénzből gazdálkodunk. Szerencsére sikerült megtartani mind a harminc koncertet és eljutottunk a megye városaiba és nagyobb településeire is, ahol telt házas — pontosabban telt templomos — koncerteket adtunk. Egy kis szervezési probléma volt Tasnádon, ahol nem templomban, hanem az előadóteremben léptünk fel, ahová túl sok gyereket vittek be, emiatt kellemetlenségek adódtak, de a jövőben erre jobban odafigyelünk. A templomi koncerteken valahogy más a hangulat. Lehet, hogy a miliő miatt, hogy közelebb vagyunk az égi világhoz.

— Az idei évadban sok fiatal szólista szerepelt a koncerteken.

— Én ezt eddig is fontosnak tartottam, a jövőben még nagyobb hangsúlyt helyezek a fiatalok szerepeltetésére. Az ifjabb, tehetséges előadó számára a legjobb segítség az, ha lehetőséget adunk számára a bizonyításra. Én úgy látom, hogy megjelent egy új hullám: egyre több fiatal szeretné a komolyzenét hivatásának vallani.

Nem lesz szabadság

— Mi vár a zenekarra a nyári szezonban?

— Nagykároly napjain, június 24–én első alkalommal lesz Nagykárolyban szabadtéri hangverseny, melynek szólistája a lányom, Fátyol Lujza, aki eléggé ritkán szabad, amióta a düsseldorfi operához szerződött. Ennek a koncertnek az előkészületei már folyamatban vannak, reméljük, hogy nagy sikert arat. Ugyancsak a városnap keretén belül, mint Nagykároly szülöttje, megkapom a díszpolgári címet, és ugyanekkor vehetem át Kelemen Hunor kulturális minisztertől a kultúra lovagkeresztje érdemesművészi kitüntetést. Ez alkalomból is készül egy díszelőadás. Ezt követően a kamarazenekar Düsseldorfba utazik, de előtte bemutatja műsorát a szatmári közönségnek a püspökség Aranytermében. Hazajövet lesz egy kis pihenő, de elkezdjük a szatmárnémeti szabadtéri koncert előkészítését, ami nagyon színvonalas lesz és tűzijáték fogja zárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!