ERDON Helyi hírek

2011.06.06. 09:00

Eperfesztivál és községnap

<p>Szatmár megye - Az idei halmi eperfesztiválon tizennyolc eperfajta volt kiállítva, valamennyi jó minőségnek bizonyult.</p>

 

Halmi község polgármesteri hivatala, szombaton és vasárnap tizenkettedik alkalommal rendezett községnapot és eperfesztivált. A mazsorettek felvonulása után Incze Lajos polgármester megnyitóbeszédében elmondta, hogy a gazdasági válság ellenére is sikerült megrendezni a hagyományos községi ünnepet, ez köszönhető a megyei tanácsnak és azoknak a halmi vállalkozóknak, akik anyagilag támogatták a községnap és az eperfesztivál megszervezését. A halmiakat Csehi Árpád, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Erdei D. István parlamenti képviselő is köszöntötte.

Eperfesztivál: eper– és főzőverseny

Az idei eperversenyre tizenhét epertermesztő nevezett be. A zsűriben a Szatmár Megyei Agrárkamara szakemberei vettek részt, akiknek a pontozása alapján a következő díjakat adták át: 1.díj — Palincas Emil (Halmi), 2. díj — Fazekas József (Halmi), 3. díj — Kegyes Levente (Kökényesd). Speciális díjat kapott: Szocska János (Dabolc), különdíjat: Kállai Katalin (Halmi), Mekker Erzsébet (Túrterebes) és Szoboszlai Sándor (Kisbábony). Több díjat és különdíjat adott a halmi Retoxin cég, amelyik a mezőgazdaságban használt vegyszereket forgalmaz.

Az idei főzőversenyre tizenöt csapat nevezett be, közülük százliteres üsttel. Valamennyi versenyző bizonyítani akart, igyekeztek a lehető legjobb ételeket tálalni. A kóstoláson nem csak a helyiek és a megyéből érkezettek vettek részt, hanem a szomszédos ukrán nevetlenfaluiak is, akik hosszabb ideje állnak testvértelepülési kapcsolatban a halmiakkal. A bográcsokban készültek gulyások, pörköltek, halászlevek stb, a verseny fődíját Vasile Mandruti nyerte el.

Az eperfesztivál és községnap nindkét napján hangos volt a színpad a népi– és a rock–zenétől, melyekre fiatalok és idősek egyformán jól szórakoztak, a sok vendég miatt pedig az epertermesztőknek is megnőtt a forgalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!