ERDON Helyi hírek

2011.06.28. 14:26

Előadások az autizmusról

Az autisták speciális érzékelése a témája annak a kétnapos konferenciának, mely ma, a nagyváradi Continental szállóban kezdődött. A téma két külföldi szakértője is előadást tart.

Az autisták speciális érzékelése a témája annak a kétnapos konferenciának, mely ma, a nagyváradi Continental szállóban kezdődött. A téma két külföldi szakértője is előadást tart.

 

A nagyszabású konferenciát a Bihar megyei SOS Autizmus Egyesület kezdeményezte, s megszervezéséhez a Megyei Tanács RMDSZ-frakciója, a Bihar megyei Szociállis és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO), a Projektek Fejlesztési Igazgatósága, s a Continental szálló is hozzájárult. Bacsadi Gabriela, az egyesület elnöke elmondta: utoljára 2008-ban szerveztek nemzetközi konferenciát az autizmusról, viszont a most feldolgozandó téma - az autisták speciális érzékelése és az ebből adódó problémák - premiernek számít Romániában.

Magyarázat

Mint megtudtuk, az autisták sokmindent egészen másképp érzékelhetnek mint a legtöbb ember, s ez nemegyszer magyarázatot adhat olykor bizarr viselkedésükre. Például sok autista személyre jellemző, hogy a hangokat túl erősen érzékeli, ezért sokszor mintegy védekezésképp – számunkra látszólag ok nélkül – a fülükre tapasztják a kezüket. „Fontos, hogy megésrtsük őket, s tudjuk, hogyan viszonyuljunk hozzájuk” - mondta az egyesület elnöke. Jelenleg 51 család, illetve 54 autista gyerek tagja a Bihar megyei egyesületnek, koruk 2 és 34 év közötti.

Sikerek 

A konferenciát Mirela Burlău, az egyesület egyik tagja nyitotta meg, később Florica Cherecheş, a Városi Tanács szociális bizottságának vezetője, majd Koncsek-Vadnai Zita, az ASCO igazgatója szólalt fel. Mint mondta, bízik benne, hogy az egyesület egyre több sikert fog elérni az autisták életminőségének javításában, s példaként említette meg a magyarországi egyesületet, mely régebben tevékenykedik és jelentős sikereket könyvelt el. Egyúttal azt is elmondta: bízik benne, hogy ezt a konferenciát még több követi majd, s ezek során fontos információkhoz jutnak az érintettek.

Egyéni gondok

A későbbiekben dr. Olga Bogdashina, a téma angliai szakértője tarott előadást az autisták sajátos érzékeléséről. Előadása arról szólt: már elfogadott tények az autisták felfogással, érzékeléssel kapcsolatos problémái, azonban ezeket gyakorta túlságosan leegyszerüsítik. A gondok nem egyformák, minden autistánál más és más formában jelenhetnek meg; vannak viszont jellemző érzékelési sajátosságok, illetve megvan a módja annak, hogy rájöjjünk, hol nincsenek meg a szükséges „szűrők”, s erre alapulva megtanítsuk az autistát arra, hogy megkülönböztesse a tárgyak, szituációk stb. fontos és elhanyagolható aspektusait.

A későbbiek során az amerikai dr. Lillian Chen Byerley tartott a témához kapcsolódó előadást. Holnap a két külföldi sazkértő mellett dr. Radu Naghiu előadása hangzik el, majd a szakértők válaszolnak a jelenlévők kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!