ERDON Helyi hírek

2011.06.06. 06:22

Családi hétvége: egy nap a családokért

<p>Szatmár megye - A kikapcsolódás mellett a kultúra és a hagyományőrzés is nagy hangsúlyt kapott a Családi hétvégén.</p>

 

Az elmúlt hétvégén kellemes és tartalmas szórakozásban lehetett részük mindazoknak, akik kilátogattak a szatmárnémeti Kossuth-kertben megrendezett Családi hétvége és Gyermeknap eseményeire. A szervezők igencsak kitettek magukért, hiszen a változatos és színes programok a család minden tagjának, az óvodástól a nagyszülőkig nyújtottak valami érdekeset, értékeset. Láthatóan nagy hangsúlyt fektettek a magyar értékek, hagyományok megőrzésére. Szombat délelőtt fokozatosan benépesült a Kossuth-kert, egy nyüzsgő színtérré változott, lehetőséget adva a családoknak a találkozásra. A legnagyobb sürgés-forgás az Ady Endre Társaság által szervezett Pünkösdi király és Tavaszkirálynő választáson volt, ahol a benevezett iskolák csapatai versengtek az egy évre szóló megtisztelő címekért. A lányok és fiúk állóképességük, ügyességük mellett a magyar kultúra területén szerzett általános ismereteikből is számot kellett adjanak. A fiatalok mellett a felnőtteknek is bizonyítaniuk kellett, hiszen a legfinomabb bográcsgulyást kellett elkészíteniük. A délután megszervezett családi vetélkedőn a család apraja nagyjának bizonyítania kellett rátermettségét, együttműködő képességüket, itt is nagy hangsúlyt kaptak a hagyományos magyar értékek. Közben volt bőben jókedv, nevetés, pedig a verseny tétje nagy volt, nem más mint egy brüsszeli utazás. Közben a színpadon fellépő együttesek magyar népzenével, néptánccal, kulturális műsorokkal szórakoztatták a közönséget. Kellemes meglepetés volt a csíkszeredai Fűszál zenekar folk és jazz elemekkel fűszerezett zenéje, megzenésített Ady, Kányádi, Radnóti versekkel sokakat sikerült meghatniuk. A legtöbb érdeklődőt a Felvidéki Rockszínház vonzotta a színpadhoz, és az érces hangú legendás rockénekes, Vikidál Gyula.

A gyermekek napján

Vasárnap a Gyermeknapon a kicsiké volt a főszerep. A MADISZ színes, kreatív foglalkozásain bele lehetett merülni az alkotó munkába, aztán délben kisgyerekekkel népesült be a színpad előtti tér, akik együtt izgulhattak Fizi Miskával, a szeszélyes királylány kegyeiért vívott megpróbáltatásai során. Aki el kívánta nyerni az ifjú környezetvédő címet, a Környezetvédelmi Oktatási Központban kellett kiállnia a fejtörő próbákat. A Szatmárnémeti Csendőrség és a Mentőszolgálat képviselői külön utcán várták kicsik és nagyok szakmájukba vágó kérdéseit. Egyik helyszíntől a másikig sétálgatva a könyvutca, kézműves vásár portékái közül lehetett válogatni, a lacikonyhák felől terjengő ínycsiklandó illatoknak pedig nehezen lehetett ellenállni. A családokat összekovácsoló, eseménydús Családi hétvége vasárnap este a Zséda koncerttel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!