ERDON Helyi hírek

2011.06.17. 11:45

Csak mese az újraosztás (?)

<p>Diverzió Románia területi újraosztásának ügye – legelábbis így véli Lakatos Péter parlamenti képviselő. A politikus szerint a figyelmet akarják elterelni másról – bár lehet, hogy csak lesz régiósítás.</p>

Zavarosban halászás, vagy diverzió lehet Románia területi újraosztásának ügye. Legalábbis ennek a véleményének adott hangot mai nagyváradi sajtótájékoztatóján Lakatos Péter parlamenti képviselő. A PD-L-vel együtt kormányzó RMDSZ politikusa úgy vélte: „Az államfő tudja, hogy jelenleg nincs esély az általa szorgalmazott alkotmánymódosításra, hiszen alig van meg a parlamenti szavazattöbbség más ügyekben is, nehogy ebben a kétharmadosban. Épp ezért az általa benyújtott módosítási tervekbe már bele sem foglalta a regionalizációt.”

 

Forgatókönyvek

 

Úgyhogy – Lakatos szerint – a Románia területi újraosztásának ügyében zajló viták és az egész kérdés maga is még inkább diverzió, figyelemelterelés, semmint zavarosban halászás. A képviselő hozzátette: az ügy kapcsán vitatott Székelyföld helyzete is egyszerű, ugyanis „hivatalosan ugyan nincs róla határozat, mégis létezik például a Bánság, a Mócföld és a többi is, úgyhogy  a Székelyföld is”. A regionalizációt érintő polémiáról azt gondolja, ez lényegében két forgatókönyv valamelyike lehet: „a cél vagy az RMDSZ kormányból való kilépésének kinényszerítése, hogy aztán a választásokig kisebbségi kormány vezesse az országot, vagy az, hogy az államfő most tematizálni akarta közéletet, hogy így készüljön fel a jövő évi választásokra, ahol majd úgymond a voksoláshoz csatolt referendummal is megpróbálkozhat”.

Lakatos jelezte: az RMDSZ álláspontja, hogy az alkotmánymódosítás jelenleg lehetetlen, a területi átszervezés nem túl fontos, mivel elsősorban a gazdasági gondokat kellene megoldani, ráadásul nincs is megfelelően előkészítve. Megkérdeztük a parlamenti képviselőtől: hogy ha ő csak diverziónak tartja az egész ügyet, akkor szerinte ez azt is jelenti-e, hogy az egész területi átszervezésből végül nem lesz semmi? A válasza szerint ”Azt azért nem tudnám biztosan állítani, hogy végül nem fog semmi történni. De szerintem a fő cél nem ez volt, hanem a diverzió”.

 

Fordulat

 

Közben ma Bukatestben figyelemre méltó fejlemény adódott – amelyet egyes kommentátorok immár Románia területi újraosztása kezdetének értékeltek. Ugyanis a Képviselőház emberjogi bizottsága módosította a kisebbségi törvény tervezetének egy bekezdését. Ez azt mondta ki a változtatás előtt, hogy a román államnak nem szabad területileg-közigazgatásilag átszerveznie olyan zónákat, amelyeket nemzeti kisebbségek is laknak. A megengedő jellegű változtatást a PD-L támogatta, az RMDSZ viszont elvetette volna.

És fejlemény van a Bukarestben bekéretett magyar nagykövet kapcsán is. Füzes Oszkár hírügynökségeknek ma  elmagyarázta: természetes, hogy Magyarország is érdekelt a régióátszervezési ügyekben, hiszen magyar ügyeket is felvet ez. Hozzátette: az Orbán-kormány továbbra is figyelemmel követi az eseményeket.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!