ERDON Helyi hírek

2011.06.21. 17:51

Boldoggá avatás: hívők ezreit várják

<p>A július 3–i, 10 órakor kezdődő boldoggá avatási szertartáson a Szentatya levelét Angelo Amato bíboros, a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának prefektusa olvassa fel, a szentmisét Erdő Péter bíboros celebrálja.</p>

 

A Szatmári Római Katolikus Püspökségen tegnap Scheffler János boldoggá avatásának előzményeiről és a boldoggá avatás lebonyolításáról tartott sajtótájékoztatót Ft. dr. Hankovszky Ferenc püspöki helynök, a boldoggá avatást előkészítő szakmai csoport vezetője és Józsa János püspökségi szóvivő.

 

Előzmények

 

Scheffler János boldoggá avatási eljárásának megindítását már Reizer Pál püspök kezdeményezte a papok és hívek kérésére (a változásokig nem volt lehetőség az adatgyűjtésre). Az ügy posztulátorává P. Szőke János szalézi szerzetest nevezte ki, majd kérte a Szentté Avatási Kongregáció engedélyét az eljárás megindításához. Reizer Pál püspök kinevezte az Egyházmegyei Bíróságot, amely az egyházi előírásoknak megfelelően elvégezte a tanúkihallgatásokat, összegyűjtötte és a szabályoknak megfelelően rendezte a per anyagát. Az ügyiratcsomót 1996. december 5–én adták át hivatalosan a Szentté Avatási Kongregációnak. Rómában 2002–ben elkészült a Positio. A Relátor pozitív következtetése: „Elegendő bizonyíték a vértanúság tényéhez; érett a boldoggá avatásra.” XVI. Benedek pápa 2010. július 1–jén jóváhagyta az Angelo Amato érsek — a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának prefektusa — által bemutatott boldoggá avatási dekrétumot. Ettől a momentumtól kezdődően a Szatmári Egyházmegye megkezdhette a felkészülést a boldoggá avatásra.

 

Jézus Szíve Kilenced

 

Június 24–én, pénteken veszi kezdetét a Jézus Szíve Kilenced, amely minden évben megelőzi a Jézus Szíve Búcsút. Kilenc napon keresztül, este hét órás kezdési időpontokkal felkészítő szentmisék lesznek a szatmárnémeti Székesegyházban, melyek ez alkalommal természetesen a boldoggá avatás aktualitásában kerülnek megrendezésre. A kilenced első szentmiséjén Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök megszenteli a Scheffler János földi maradványainak készített új síremléket — a kriptából ugyanis június 17–én felhozták és a Székesegyház jobboldali mellékoltáránál helyezték el a vértanú püspök 1965–ben hazahozott csontjait.

 

Szentségimádás

 

A Jézus Szíve kilenced július másodikai utolsó szentmiséjét pedig vesperás zárja, amely sajátos zsoltáros jellegével készít majd lelkiekben a boldoggá avatás eseményére. Az este hét órától bemutatásra kerülő szentmise után szombatról vasárnapra egész éjjel nyitva tart a Székesegyház, hiszen reggelig tartó szentségimádás lesz a plébániai és lelkiségi csoportok részvételével, amelyek egymást váltva imádkoznak reggelig, de a Székesegyházba érkeznek imára az időközben — így éjszaka, hajnalban, vagy kora reggel — megérkező zarándokcsoportok is.

 

Részletek a szertartásról

 

A boldoggá avatási ünnepségen harmincöt püspök, százötven pap, az egyházak képviselői és világi személyiségek vesznek részt a világ minden tájáról. A világraszóló eseményen a Szatmári Egyházmegyén kívül Románia minden katolikus egyházmegyéjéből, Magyarország számos egyházmegyéjéből, Ukrajna, Ausztria, Németország, Olaszország számos pontjáról jelezték részvételi szándékukat csoportok, de egyénileg is érkeznek a hívők.

A szertartásra húszezer embert várnak, melyre a Székesegyház előtti téren kerül majd sor. A boldoggá avatási szertartás az ünnepség elején történik, majd szentmisével folytatódik a program. A boldoggá avatás részeként Angelo Amato bíboros, a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának prefektusa felolvassa a Szentatya levelét, ezt követően leplezik le Scheffler János arcképét. A vértanú püspök életét P. Szőke János budapesti szalézi atya, a boldoggá avatási kérelem posztulátora ismerteti, majd Em. Erdő Péter bíboros celebrál szentmisét.

 

Forgalom elterelés

Július harmadikán reggel, az ünnepségek végéig (a tervek szerint 12 óra 30 percig tart), amíg a tömeg el nem vonul, le lesz zárva a régi központ körforgalma és a hozzá tartozó utcák, így a Láncos templomtól kezdődően a Stefan cel Mare utca, az Eötvös utca (Alexandru Ioan Cuza), a teljes Gheorghe Lazăr utca a Hám János Iskolaközpontig (a poliklinikáig), az 1 Decembrie 1918 utca.

 

Közvetíti a tévé

Azok sem maradnak a boldoggá avatásról, akik nem tudnak személyesen részt venni a szertartáson, a Duna Televízió, valamint a Mária Rádió élőben közvetíti a teljes ünnepséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!