ERDON Helyi hírek

2011.06.22. 13:32

Besúgással vádolják az Állami Egyetem rektorát

<p>Nagyvárad - Nem érte váratlanul a szerdai sajtótájékoztatón Cornel Antalt, a Nagyváradi Állami Egyetem rektorát a múltjára, és a Szekuritátéval való együttműködésének körülményeire vonatkozó újságírói kérdés-áradat.</p>

 

A napokban az egyik román nyelvű lap már cikkezett arról, hogy az intézetvezető a kommunizmus idején a Szekuritáté besúgója lett volna. A cikk alapját a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács 988/03.05.2011-es számú igazolása szolgálta, melyben az szerepel, hogy George név alatt Cornel Craciun Antal aláírt egy kötelezvényt a volt román titkosszolgálatnak. A vádakra mindeddig nem adott hivatalos magyarázatot a rektor, és azt is az újságíróktól tudta meg, hogy már csak két nap maradt a fellebbezés határidejének lejártáig. A rektor elmondta, hogy nem hazudott akkor, amikor kinevezésekor saját felelősségre nyilatkozatott tett, hogy nem volt kollaboráns. Törvényes úton nem is vonható felelősségre emiatt. Bevallotta, hogy valóban aláírt egy papírt a titkosszolgálatnak, de arra állambiztonsági okokból volt szükség. 1983-1989 között a kolozsvári légi szállító műszaki igazgatójaként dolgozott, munkáját a Különleges Antiterrorista Egység felügyelte. Akkor kellett (volna) jelentsen, hogyha az államra veszélyes cselekményt tapasztal, például ha valaki gépeltérítést tervez. Sohasem nyújtott senkiről információt a politikai rendőrségnek. Kötelessége volt rendszeresen nyilatkozatokat tenni, de mindet a saját neve alatt tette – hangsúlyozta a rektor, aki állítása szerint nem is tudott arról, hogy dossziéja van a Szekuritáté irattárában. Mérlegelni kell a körülményeket is, nem csak alaptalanul ítélkezni és spekulálni, hangzott el.  Nem élvezetből járt be az államhatósághoz, hanem azért, mert funkciója miatt erre volt kényszerítve.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!