ERDON Helyi hírek

2011.06.17. 15:40

Állampolgársági eskütétel Nyírábrányban

<p>Bihar megye - Nyírábrányban először tettek magyar állampolgári esküt június 16–án azok, akik a helyi elöljáróságon adták le kérésüket, illetve az eskü helyszínéül is a Hajdú–Bihar megyei nagyközséget választották.</p>

 

Az ünnepség első részét zártkörűre hirdették a szervezők, úgy vélve, hogy mindenki magánügye az eskütétel. Erre a nyírábrányi házasságkötő teremben került sor, ahol Kiss Edit anyakönyv-vezető köszöntője után Nyíri Béla polgármester „előmondta” az eskü szövegét a 68 új magyar állampolgárnak, kik 38 családot képviseltek Érmihályfalváról (19 család), Nagybányáról (6), Éradonyból, Szalacsról, Margittáról (2–2), Ottományból, Magyarláposról (Máramaros megye), Marosvásárhelyről, Nagykárolyból, Nagyváradról (1–1). Érdekesség, hogy 2, már Nyírábrányban lakó család tagjai is most lettek állampolgárok. Az eskü után kézhez vehették a személyazonosító igazolványt, a honosítási okiratot, illetve az Érmelléki Demokrácia Központ (ÉDK, mely néhány kivételtől eltekintve segédkezett az iratcsomók összeállításában) ajándékát: az érmihályfalvi id.Szilágyi Ferenc Magyarnak lenni jó című versének díszes, nyomtatott megjelenítését.

 

Eszmei ország

 

Az ünnepség az Ábrányi Kornél Művelődési Házban folytatódott, már rokonok, ismerősök jelenlétében, ahol az esküdt tettek már magyar állampologárként énekelhették a Himnuszt, majd id.Szilágyi Ferenc mondta el már említett versét. „A hagyomány és az anyanyelv után immár végre a jog eszközei is összeköthetnek bennünket” – kezdte köszöntőjét Nyíri Béla, aki kifejtette: határ menti település lévén, Nyírábrányban már az év elején felkészültek a kérelmek fogadására, és megtiszteltetésnek veszik, hogy eskütételt is szervezhetnek. Ifj.dr.Szilágyi Ferenc, az ÉDK vezetője Trianontól napjainkig ívelő rövid történelmi áttekintése végén megállapította: miközben „új” államok nyerték el függetlenségüket térségünkben, nemzetünk „szétszaggatott” maradt. Most viszont elérkezett a határok feletti „eszmei” Magyarország megteremtésének ideje. „Mi mindig is őriztük a lángot”, fogalmazott, hozzátéve, hogy az ÉDK több, mint 500 dosszié összeállításában segédkezett eddig, és a munka gyümölcs kezd beérni.

 

A ma „fegyvere”

 

Tasó László országgyűlési képviselő, Nyíradony polgármestere úgy vélte, az anyaországnak sok adóssága van a határon túliak felé, „ebből most kis forgácsokat” törlesztenek, miközben „manapság nem a határok húzogatása, hanem a gazdasági együttműködés kell a mi fegyverünk legyen”. A beszédek közben a helyi Valcer táncstúdió palotást, az Ördögforgó néptánccsoport magyarszentbenedeki táncokat mutatott be, Diószeghy Iván, a debreceni Csokonai Színház művésze verses összeállítást adott elő. A nyírábrányiak segítőkészségét megköszönve ifj.dr.Szilágyi Ferenc Érmellék–térképet  adott át Kiss Editnek és Nyíri Bélának, az ünnepség állófogadással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!