ERDON Helyi hírek

2011.06.23. 18:12

A szilva, mint összekötő kapocs

<p>Tegnap ünnepélyes keretek között adták át az avasfelsőfalui szabadtéri múzeumban a pálinkafőző–felszerelést és pálinkafőzésre használt házat, melyet az ősz folyamán működésbe helyeznek.</p>

 

 

A szilva, mint összekötő kapocs a szatmári vidék turisztikai fejlesztésében, ezzel acímmel a MagyarországRománia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a SzatmárBeregi Pálinka Lovagrend Egyesület, SzatmárBeregi Szilva Út Egyesület (Magyarország) és a szatmárnémeti Agrár, Kereskedelmi és Iparkamara (Románia) egy közösségfejlesztési programot valósított meg a két szomszédos, határ menti tájegység hagyományaira építkezve. A projekt célja a térségben rejlő turisztikai potenciál minél nagyobb mértékű kiaknázásának elősegítése, közösségi marketingtevékenység folytatása a szilva, mint közös motívum segítségével. A projekt teljes összköltsége 212 116 euró, a megvalósítás 2009. december elsején kezdődött, a tervezett befejezés 2011. július 31. A Szatmár megyei partner a projekt keretében 56 642 eurót költhetett el. A projekt keretében sor kerül Magyarországon a „Szatmári szilva háza” és tájjellegű fajtagyűjtemény létrehozására, Romániában pedig Szatmári szilva bemutatóhely kerül kialakításra. A bemutatóhelyek kialakítása mellett egy termékfejlesztési folyamat során elkészül aSzatmárSzatmár Szilvaút tematikus turisztikai útvonal, mint önálló termék programja, koncepciója, illetve közös marketingtevékenység kerül megvalósításra.

 

Hivatalos átadás

Tegnap ünnepélyes keretek között adták az avasfelsőfalui szabadtéri falumúzeumban a szatmári szilvapálinkafőzéshez alkalmas házat és pálinkafőzőfelszerelést. Culic Daniela, a szatmárnémeti Agrár, Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, az 1941ben épített, pálinkafőzésre használt házat, ami a falumúzeumba került, a vámfalui polgármester adományozta, a pálinkafőzőfelszerelés pedig Cornel Mureşantól származik, a ház restaurálása és a múzeumba való átszállítását a pályázat révén finanszírozták. Adrian Stef, a SzatmárMegyei Tanács alelnöke magyarul és románul is köszöntötte a jelenlévőket, ugyanis a projektben részt vevő magyar partnerek képviselői is részt vettek a tegnapi eseményen. Stef kihangsúlyozta, nagyon fontos a két szomszédos megye számára a pálinka népszerűsítése, melyet a magyarországiak sokkal hamarabb megértettek, mint a szatmáriak, de most sem késő felzárkózni és együttműködni a Szilva út népszerűsítése érdekében. Horvát Ákos, a magyarországi projektpartnerek képviseletében gratulált a szatmári társaiknak, akik rövid időn belül egy lehetetlennek tűnő dolgot vittek véghez, ezzel is hozzájárulva a két térség népszerűsítéséhez, és a turizmus fejlesztéséhez, népszerűsítéséhez.

Érintett települések:

Magyarország: Vásárosnamény, Tákos, Csaroda, Beregdaróc, Beregsurány, Tarpa, Tivadar, Penyige, Túristvándi, Szatmárcseke, Tiszacsécse, Milota, Sonkád, Kölcse, Panyola, Lónya, Gulács.

Szatmár megye: Aranyosmeggyes, Vámfalu, Avasfelsőfalu, Máriavölgy, Bikszád, Turc, Halmi, Túrterebes, Sárközújlak, Szatmárnémeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!