ERDON Helyi hírek

2011.06.12. 16:59

A Biblia titkai: jelenések és jelentések

<p>Karátson Gábor festő, művészeti és filozófiai író Jelenések könyvéhez készített akvarelljeinek reprodukciói kerültek a Posticum kápolnájának falára. Ebből az alkalomból tartott előadást Kossuth-díjas művész.</p>

Szombat délután, Pünkösd előestéjén Karátson Gábor Kossuth-díjas festőművész, számos filozófiai és művészeti írás szerzője látogatott el újra Nagyváradra abból az alkalomból, hogy a Posticum kápolnáját díszítő gyermekfestmények mellé az ö akvarelljeiről készült reprodukciók is felkerültek. Legutóbb másfél évvel ezelőtt, a Nap-mese program keretében köszönthettük az elismert művészt a Posticumban, amikor is személyes élettapasztalatairól, az 56-os forradalom és szabadságharcról, a Bibliához fűződő gondolatairól, illetve a környezetvédelem fontosságáról beszélt az érdeklődőknek. Ezúttal Szent János apostol Jelenések könyvéről esett szó, melynek legújabb kiadásához a művész harmincnál is több akvarellt készített. Ezek reprodukciói kerültek fel a Posticum kápolnájának falára is.

Titokzatos könyv

Karátson Gábor szerint a Szentírás egyik legtitokzatosabb és szemléletes képekben bővelkedő írása a Jelenések könyve, mely éppen ezért nehezen értelmezhető. Talán ez az oka, annak, hogy kevesen foglalkoznak ezzel a könyvvel. Már az is kérdéses hogy ki a könyv szerzője, hiszen sokan kétségbe vonják, hogy János írta. A visszatérő Krisztus a könyvben már nem az a zsidó fiú, akit keresztre feszítenek, hanem egy kozmikus isteni princípium. Az egész írott kinyilatkoztatás összefoglalásaként számon tartott könyvet főleg a jövőre vonatkozó próféciának tekintik. Kartáson Gábor szerint azonban ennél fontosabb az égi-földi összefüggésrendszerben tekinteni a benne szereplő leírásokat. A találkozón több gondolatot is kiemelt a könyvből, mint például a hét gyertyatartó, a Napba öltözött asszony képét, illetve Isten bárányának és a hétpecsétes könyvnek a fogalmát. Előadása keretében több aktuális kérdést is érintett a művész. A klónozás szerinte az emberi lét megkérdőjelezését, egyben a méltóság megszűnését jelenti. A 21. század tudományosságának jelentős következményei lesznek az emberiségre nézve, magyarázta a meghívott. Az érdeklődők a másfél órás előadás után személyesen is elbeszélgethettek a művésszel.    

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!