ERDON Helyi hírek

2011.05.05. 17:48

Több fatolvajt érnek tetten

<p>Szatmár megye - A tavalyi szigorítások után az erdészeti felügyelőség a korábbi éveknél sokkal több ellenőrzést hajtott végre a fát szállítók, és értékesítők körében, emiatt a kiszabott pénzbírságok száma is növekedett.</p>

Borbély László környezetvédelmi miniszter szerint nem sok eredménye volt annak, hogy a múlt évben emelkedtek az erdőirtásért járó pénzbírságok, továbbra is lopják az erdőt, emiatt még inkább szigorítani szeretné a büntetéseket. A nagyváradi székhelyű Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség Bihar, Arad, Szatmár és Szilágy megyében összesen 584 380 hektárnyi erdőért felelős. Tájékoztatásuk szerint az engedély nélküli fakivágásokból a dupláját derítették fel a 2009-ben felfedezett mennyiségnek. A fakitermelők és -feldolgozók körében közel kétszáz ellenőrzést végeztek, háromszor annyit, mint tavalyelőtt, és 54-szer magasabb összegű bírságot szabtak ki a szabálytalanságok miatt. Emellett a rendőrséggel és a csendőrséggel közös razziákon a faanyag szállítási módját, illetve az erdei gyümölcsök, gombák szedését is ellenőrizték. Mircea Felician a felügyelőség Szatmár megyei részlegének felügyelője lapunknak elmondta, a tavalyi év augusztusában módosult erdészeti törvény nagymértékben szigorította a falopásért járó büntetéseket, véleménye szerint viszont az eltelt időszak túl rövid ahhoz, hogy látványosan csökkenjen a fatolvajlás mértéke, és a Szatmár megyei adatok is ezt igazolják, összehasonlítva a 2009-es és 2010-es év folyamán elkobzott famennyiséget, nem tapasztaltak lényeges változást.

Magas büntetésekre számíthatnak

Mircea Felician erdészeti felügyelő tájékoztatása szerint a tavaly augusztusban történt törvényi szigorítások után a fatolvajlás miatt kiszabott bírságok 30-40-50 százalékkal is növekedtek. A pénzbüntetés 500 és 5000 lej között mozog. Az okozott kár értékének köbméterenként átlagosan 74 lejt állapítottak meg, ez függ a kivágott fa fajától és a törzs átmérőjétől. A törvény szerint amennyiben az okozott kár mértéke túllépi a köbméterenkénti átlagár ötszörösét, azaz 350 lejt, akkor büntetőjogi eljárást kezdeményeznek, és a fatolvaj szabadságvesztéssel is sújtható. A 2010-ben végzett ellenőrzések nyomán a felügyelőség 51 esetben indított büntetőjogi eljárást, emellett 185 pénzbírságot szabott ki, melyek során összesen 729 köbméter fát kobozott el. Ezen felül 12 037 köbméter faanyag tűnt el nyomtalanul az erdőkből. Tehát összesen 12 777 köbméternyi fa illegális kitermelését fedezte fel a hatóság, míg 2009-ben 6720 köbmétert vágtak ki illegálisan. Mircea Felician szerint ez a növekedés annak tulajdonítható, hogy egy, az avasfelsőfalui önkormányzat tulajdonában levő fás-legelő 2008-ban erdő kategóriába került át, viszont a területet csak a tavalyi év folyamán adták kezelésbe az erdészeti hivatalnak. A tavaly végzett ellenőrzések alapján 7000 köbméter fa tűnt el illegálisan az illető erdőből.

Idei ellenőrzések

Szatmár megyében az erdők 74 százalékát a Szatmár Megyei Erdészeti Igazgatóság kezeli. Amint Trella Adrian, az erdészeti igazgatóság szóvivője elmondta, az általuk kezelt erdőkben az év első három hónapjában összesen három esetben indítottak bűntetőjogi eljárást az elfogott fatolvajok ellen. Emellett 46 fatolvajnak szabtak ki bírságot, akik összesen 63,8 köbméter fát tulajdonítottak el. Sok esetben az ellenőrzött személyek által felmutatott papíron kevesebb szerepelt, mint a szállított fa mennyisége. A bírságok igen magasak, egy esetben 1000 lejes büntetést is kiszabtak.

Pándi Annamária

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!