ERDON Helyi hírek

2011.05.25. 19:31

Szatmáron a Benkó Dixieland Band

<p>Szatmár megye - A Sorompók nélkül színházi fesztivál keretében az élvezetek fokozódnak. Péntek este az olasz bábosok az Északi Színházban, míg a budapesti együttes a Tűzoltótoronynál lép fel.</p>

A Sorompók nélkül színházi fesztivál pénteken, május 27-én az Északi Színház Nagytermében 19 órai kezdettel az olaszországi Familia Ferrari Parma Bábszínház Morgana Daniela Ferrari: Bábosok című dokumentumfilmjével folytatódik. Az előadás interaktív (a nézők fizikai részvételén alapszik) és azt tűzi ki célként, hogy összefoglalja a bábok történetét és fejlődését, a L’OMBRA-tól (a kínai árny) egészen a mai bábokig. Bemutatásra kerülnek különböző bábtípusok és technikák, amelyekkel életre keltik őket, burrattinói utcaszínháztól, a marionett bábtól a Commedia dell’arte-figurákig: Pulcinella, Arlechino és Colombina, a Kapitány, Pantalone stb. Olaszországban minden városnak van saját figurája (saját maszkja), aki minden esetben a saját dialektusát használja. Megismerhetik a Burattini Színház figuráit és Bargnoclát – a pármai maszkot -, akit a Ferrari Társulat alapítója, Italo Ferrari talált ki 1914-ben.

Szabadtéri koncert

A Tűzoltótoronynál 21.30 órai kezdettel a budapesti Benkó Dixieland Band ingyenes koncertjével folytatódik. A Benkó Dixieland Band tagjai: Dr. Benkó Sándor (klarinét), Szalóky Béla (trombita), Nagy Iván (pózán, ének), Nagy Jenő (bendzsó), Halmos Vilmos (zongora, ének), Kovacsevics Gábor (dob), Csikós Miklós (bőgő). Az 1957-ben alakult Benkó Dixieland Band a világon az egyik legjobb, Magyarországon a legnépszerűbb jazz- együttes. Nemzetközi fesztiválok és versenyek sorát nyerték meg, többek között: a Közönség Nagydíja (1972, San Sebastian), „Stars of the Years”- díj (1976, London), a Sacramentói Jazzfesztivál Nagydíja (1982, Kalifornia), az „Év Zenekara”- díj (1983, Kalifornia). 1987-ben maga az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Ronald Reagan részesíti őket kitüntető elismerésben, az amerikai nép nevében megköszönve, hogy az amerikai jazzt a legmagasabb szinten képviselik a világban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!