ERDON Helyi hírek

2011.05.04. 14:20

Román-magyar-lengyel konferencia

<p>Nagyvárad - Első alkalommal szervezett nemzetközi történelmi és régészeti konferenciát a Nagyváradi Egyetem a miskolci, valamint a lengyelországi, rzeszowi egyetemmel közösen. Ma volt a megnyitó.</p>

Mintegy harminc résztvevő jött el ma délelőtt a Nagyváradi Egyetem V épületének amfiteátrumába, a Történelem és régészet Európa közepén - új történelmi értelmezések című ötnapos konferencia megnyitójára. A nagyváradi szervezők részéről Florin Sfrengelu olvasta fel dr. Cornel Antal, az egyetem rektorának üdvözlő szavait. Amint a beszédben elhangzott, a rektor különösen elégedett a történelmi karnak a különböző történelmi események átértékelésére vonatkozó törekvéseivel, s biztos abban, hogy e konferencia is több újdonsággal szolgál majd Európa e sokak által vitatott területével kapcsolatban.

Elfogadni egymást

Dr. Sever Dumitraşcu, a rendezvény tiszteletbeli elnöke azt emelte ki: örül ennek a találkozónak, reméli, hogy hagyománnyá válik, továbbá értékeli azt, hogy egyetemi hallgatók is részt vesznek. Dr.Barbu Ştefănescu rektorhelyettes, valamint dr. Ioan Horga, a történelem, földrajz és nemzetközi kapcsolatok karának dékánja után dr. Antonio Faur, a történelmi részleg igazgatója mondta el: a történelem megtanít bennünket arra, hogy jobban megértsük és elfogadjuk egymást. Dr. Gyulai Éva, a miskolci egyetem történelmi intézetének igazgatója elmondta: az előtte szóló elmondott mindent, amit ő maga iski akart hangsúlyozni. Azt is hozzátette: nemcsak kollégái vannak Váradon, hanem barátai is, akikenk nagyra értékeli tevékenységét. Végül dr Piotr Berdowski, a rzeszowi egyetem professzora mondott köszöntő szavakat.

A továbbiakban előadások hangzottak el, különféle archeológiai témákban. Néhány cím: Bihar megyei régészeti kutatások a Bors-Brassó autosztráda mentén; Ferenczi István hozzájárulása az erdély déli részén lévő dák várak megismerésében; Báthory István – páduai diák; a románok és a reform a magyar történelemben, a két világháború között; A nő és a vallás – történelmi megközelítések. Mintmegtudtuk, nemcsak előadásokból áll a konferencia, a résztvevők különböző Bihar megyei régészeti feltárásokhoz is ellátogatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!