ERDON Helyi hírek

2011.05.08. 15:34

Országos vetélkedő az EU-ról

<p>Nagyvárad - Tizennégy csapat mérte össze tudását a Barangolás az EU-ban című verseny országos szakaszán, a nagyváradi Szent László római-katolikus gimnáziumban. Jól szerepeltek a gyerekek.</p>

Tankó Zita tanító, a verseny ötletgazdája köszöntötte az egybegyülteket szombat délelőtt, a gimnázium dísztermében, majd átadta a szót Pető Csilla parlamenti képviselőnek, aki egy rövid leckét is tartott arról, hogy miért jött létre az unió és mi a szerepe. Elhangzott többek között, hogy az EU támogatásának köszönhetően több mint kétmillió fiatal tanul külföldön, hogy az unió felvette a harcot az állatikísérletek ellen, s elérte, hogy a különféle kozmetikumokon legyen feltüntetve azok összetétele, illetve hogy fellép a bolygó felmelegedését okozó légszennyezés ellen.

Plakátok és fogalmazások

Pásztor Gabriella államtanácsos asszony elmondta: gondolkodjuk el arról, hogy hogyan változtatja meg az unió az életünket, s hogy mit jelent az EU-ba tartozni. Mint összegezte, az unió segít abban, hogy értékeinket megőrizzük, s ugyanakkor elismeri, hogy az erdélyi magyar diákok is ugyanolyan értékek hordozói, mint bármely iskola bármely diákjai.

Zalder Éva Mária iskolaigazgató azt hangsúlyozta ki: jó együtt versenyezni, együtt értékeket létrehozni. Mint hozzátette, a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, mivel rengeteg szép plakát és fogalmazás érkezett, előbbiekből kiállítást is szerveznek majd, s a tervek szerint albumot vagy naptárt adnak ki a beérkezett munkákból. Az idén egyébként több mint 90 csapat nevezett be a versenyre, többek között Magyarországról is. Közülük került ki az a tizennégy, amely szombaton mérte össze tudását. Az ország különböző pontjairól érkeztek: Arad, Brassó, Kolozs, Kovászna, Hargita, Maros, Szatmár és Szilágy megye is képviseltette magát. Bihar megyéből a Szent László gimnázium mellett a George Coşbuc (ősztől Szacsvay Imre iskola) csapata vett részt a megmérettetésen. A magyarországi Nagykőrösről is kellett volna érkeznie egy csapatnak, de útlevél-gondok miatt nem tudott idejében elérni.

Feladatlapok

Averseny során a háromfős, harmadikosokból és negyedikesekből álló csapatok az EU-tagországaihoz fűződő érdekes-játékos kérdéseket tartalmazó feladatlapokat kaptak. Többek között különböző országok rajzfilmfiguráit kellett felismerjék, egyéb kérdések az országok jellegzetes eledeleire, az országok jelképeire, jellegzetes táncaira, épületeire, történelmére vonatkoztak. Öttagú, pedagógusokból álló zsűri értékelte a diákok válaszait: Zalder Éva Mária, Fügedy Anikó, Oros Erika, Románszki Rozália, valamint Szallós Ildikó. Az értékelés nyomán délutánra megszülettek az eredmények is: az első helyezést a George Coşbuk iskola EU-Sok(k) csapata érte el, másodikok a brassói Csillagok lettek, a harmadik helyet pedig a Kolozs megyei Kalotaszegi EU-sok csapata neyerte el.

Tankó Zita fő szervezőtől megtudtuk: a fődíj egy Illyefalvi táborozás a Napsugár szerkesztőségének jóvoltából, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Bihar megyei szervezete pedig a legjobb Bihar megyei csapat tagjait egy budapesti hétvégére hívta meg. Ezenkívül a Corvin kiadó jóvoltából könyveket kaptak a résztvevők, Fodor József vikárius részéről pedig katolikus naptárakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!