ERDON Helyi hírek

2011.05.16. 14:29

Népi értékek bemutatója

<p>Nagyvárad - A Pro Familiae Alapítvány szervezésében 13. alkalommal szervezték meg a hagyományőrző mesterek találkozóját a Kanonok soron. Sajnos az időjárás nem kedvezett a rendezvénynek.</p>

A Kanonok sor árkádjai alatt ma, a Varadinum rendezvénysorozat második napján, ismét meg lehetett csodálni a környék népi mestereinek munkáit az Apáról fiúra elnevezésű program keretében. A tizenharmadik alkalommal sorra kerülő hagyományőrző mesterek találkozóját idén is a Pro Familiae Alapítvány szervezte. Az eseményen részt vettek az évről évre visszatérő kézművesek, ugyanakkor olyanok is voltak, akik első alkalommal hozták el munkáikat bemutatni Nagyváradra.

Jakabbffy Emma, az alapítvány elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a mézeskalácsosok, szőttes készítők, tojáshímzők, csuhé- és szalmafonók, babakészítők, gyöngyfűzők, fazekasok, bőrdíszművesek egyaránt kiállítottak a rendezvényen. A helyszínen az érdeklődők betekintést nyerhettek az egyes foglalkozások rejtelmeibe is, így például Hasas Mária révi fazekasmester közreműködésével kipróbálhatták a korongozást is. A nagyváradi népi mesterek mellett érkeztek még Nagyszalontáról, Debrecenből, Békéscsabáról, Révről, Köröstárkányból. A helyszínen tombolát is lehetett vásárolni.

Hagyományok ápolása

Az Apáról fiúra rendeltetését illetően Jakabffy Emma kifejtette, hogy a kihalófélben lévő ősi mesterségek és értékek bemutatásán túl, a hagyományok ápolása és a fiatalokkal való megszerettetése a fő cél. „Hozadéka ennek a rendezvénynek, hogy egyre több gyermek és fiatal érdeklődik a népi mesterségek iránt. Talán az elmúlt években nagyobb lett az érdeklődés a kézművesek munkái iránt” hangzott el. Évszázadokon át minden népi mesterségnek megvolt a maga helye és szerepe a társadalomban. A tojáshímzés húsvétkor, a mézeskalács, illetve a szalmadíszek készítése karácsonykor volt jellemző. Gyékényből szakajtó kosarakat, lábtörlőket, papucsokat készítettek, míg a gyapjúból nemezeltek, a kenderből, lenből házi szőtteseket készítettek. A társadalom fejlődésével, a fokozatos iparosodással a kézileg készített használati tárgyak helyét átvették az ipari termelés útján előállított termékek, így a régi foglalkozások a feledésbe merültek. Ezek felelevenítéséhez járul hozzá évről évre az Apáról fiúra rendezvény is. Jakabffy Emma köszönetét fejezte ki a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek, hogy idén is biztosította a helyszínt, illetve annak a két fiatal önkéntesnek, akik segítettek neki a szervezésben. Sajnos az időjárás idén nem kedvezett a rendezvénynek, az eső sokakat otthon marasztalt.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!