ERDON Helyi hírek

2011.05.10. 11:53

Múzeumok éjszakája

<p>Nagyvárad - A nagyváradi székhelyű Körösvidéki Múzeum május 14-én este negyed nyolc órától megszervezi a VII. Múzeumok Éjszakáját, mely a francia kulturális minisztérium védnöksége alatt zajlik.</p>

A Múzeumi Napok nyitórendezvényének számító eseményen a múzeum birtokában lévő, a nemzeti vagyonhoz tartozó régészeti leletekből állítanak ki a múzeum régi székhelyén, a római katolikus püspökségen. A tárlaton olyan tárgyakat állítanak ki, amelyeket a nagyközönség most láthat először, ugyanis ezeket mindezidáig nem bocstották közszemlére. Ilyen a berettyószéplaki táblácska, melyen a neolitikumból származó feliratok vannak, vagy a körösgyéresi jogar, a római kori dák ezüstlelet és és a tóti ezüstedények.

Ugyanakkor egyiptomi és görög leletek is láthatóak lesznek, ugyanakkor kiállításra kerülnek középkori Bihar megyei dísztárgyak és fegyverek is. Ezalkalommal megnyitják a publikum előtt a püspöki palota dísztermét is, ahol láthatóak lesznek a kommunista rendszerben letakart freskók. Ez a kiállítás csak a Múzeumok Éjszakáján este negyd nyolc és éjfél között látogatható. A belépés a tárlatra ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!