ERDON Helyi hírek

2011.05.05. 14:36

Lakatos Péter: Létezik harmadik út is!

<p>Nagyvárad - Lakatos Péter parlamenti képviselő szerint létezik harmadik út is az IMF-fel való tárgyalások során, a teljes elutasításon, illetve a behódoláson kívül. Portugáliát említette példaként.</p>

Az RMDSZ Sas-palotabeli székházában tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Lakatos Péter parlamenti képviselő azt vázolta fel, hogy szerinte miként befolyásolja jövőnket Romániának az Europlusz paktumhoz történő csatlakozásának azon vállalása, hogy 2012-ben a költségvetési deficitet 3 százalék alá kell szorítani. Arra emlékeztetett: Traian Băsescu államelnök március 25-én jelentette be Brüsszelben, hogy Románia csatlakozik az Europlusz paktumhoz, április 19-én a kormány egy memorandumot fogadott el azokról az intézkedésekről, melyeket meg kell majd tenni, április 29-én a kabinet egy konvergencia programról határozott, majd az is kiderült, hogy Románia 2015-re tervezi az euró bevezetését.

A politikus meglátásában az egyezmény leggyengébb láncszemének annak bevállalása számít, hogy jövőre a költségvetési deficit csupán a GDP 3 százalékát fogja kitenni. Úgy véli: ez a hiánycél több szempontból is tarthatatlan lesz. Noha az adatok azt mutatják, hogy az idei év első harmadában csak 1 százalékos volt a hiány, tehát elméletileg tartható lenne a 2011-re prognosztizált 4,4 százalékos deficit, ha elemzünk más számokat is, azt látjuk, hogy a gazdaság továbbra is válságban van. A profitadóból származó bevétel például 13,3 százalékkal, a jövedelemadóból befolyt összeg pedig 4,5 százalékkal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Pontosan időzítettek

A honatya úgy véli: a román parlament is úgy kellett volna tegyen, mint a rossszabb gazdasági helyzetben levő Portugália törvényhozói testülete, mely a segélycsomag megkapásakor, a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalások folyamán kiharcolta azt, hogy a kezdetekben ezen ország számára is 2012-re előírt 3 százalékos deficitnek az elérését tegyék át 2013-ra. Nem igaz tehát, hogy az IMF-vel való kapcsolattartásban csak a két szélsőséges mód létezik (a pénzintézet kipaterolása Magyarország esetében, illetve valamennyi feltételének az elfogadása Románia esetében), hanem van egy harmadik út, mint ahogy azt Portugália példája is bizonyítja- vonta le a következtetést a politikus.

Egy másik témára áttérve Lakatos Péter úgy vélekedett: Osama Bin Laden meggyilkolását „pontosan időzítették” az amerikaiak, hiszen így várhatóan megnövedtek Barack Obama újraválasztásának esélyei. Úgy látja: egy-két hónapon belül azt is bejelentik majd, hogy kivonulnak Afganisztánból, s tekintettel a közelgő választásokra, ugyanígy fog tenni Románia is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!