ERDON Helyi hírek

2011.05.09. 16:59

Kepes András Nagyváradon

<p>Nagyvárad - 2011. május 13-án, este 7 órakor, a Moszkva Kávézó nagytermében közönségtalálkozóra kerül sor, amelynek vendége Kepes András magyarországi újságíró, riporter, televíziós személyiség.</p>

Kepes Andrást szükségtelen bemutatni, hiszen Frei Tamás mellett ő az a riporter, aki hétről hétre, a világkülönböző egzotikus tájaira kalauzolt minket, televíziónézőket, hogy bemutassa a különböző kultúrák sajátosságait.

„Apropó”Kepes András! A legemlékezetesebb történeteit: Wayaman apót, az amazóniai indiánt, aki meg akarta ismerni Magyarországot, az életvidám dalai lámát, a húszgyerekes Lukács családot, Eduardót és a délszláv háború lelki sérült hőseit, a rendőrtisztet, aki éjszakánként betört, nappal pedig saját maga után nyomozott, Veronkát, a tízéves operaénekest, Zsazsát, a varázslatos színpadi transzvesztitát, Éhes Farkast a magyar származású indiánt és a többieket a nézők a mai napig emlegetik. A sorozat számos epizódját megvásárolták és sugározták a külföldi televíziók Japántól, Franciaországon át Portugáliáig és Ausztráliáig.

„Világfalu” című műsorában Kepes András elhatározta, nyakába veszi a világot.A stáb négy földrészt bejárt, hogy megtudja, boldogabbak-e Indiában azok, akiket már gyerekkorukban összeadnak, és nem kell a kamaszkori szerelmi csalódásokkal bíbelődniük.Vagy, mondjuk Marokkóban, akiknek egyszerre van három feleségük, nem egymás után, mint nálunk. Hogy milyen lehet nem a lakásért, házért küzdeni egy életen át, hanem négyezer méter magasságban a Titicaca tó közepén, egy úszó nádszigeten vagy a mongol sztyeppén egy jurtában élni. A nézők tanúi lehettek Japánban többórás teaszertartásnak, az Andokban sámán-szertartásnak, Észak-Afrikában véres dzsinn szertartásnak. A Gangesz partján barátkozhattak a lélekvándorlás gondolatával, miközben a máglyán elégettek egy halott asszonyt, de megismerkedhettek azzal is, milyen értékrend szerint élnek gyimesi csángó, oláh cigány vagy ortodox zsidó szomszédjaink. A világ nagy részén az emberek másként születnek, másként élnek, másként halnak, másként szeretnek, másként gondolkodnak, mint mi! Valami okuk talán csak lehet rá!

Majd jött a „Desszert”. A 90-es évek egyik sikerműsora pofonegyszerű ötletből indult. Kepes András elmegy vacsorázni egy budai vendéglőbe három vendéggel, aztán amikor a desszerthez érnek, bekapcsolódnak a kamerák, így a nézők is részesei lehetnek az olykor könnyed, máskor drámai vacsora utáni beszélgetésnek. A műsor varázsa természetességében, olykor esetlenségében volt. Kepes előszeretettel válogatott össze olyan vendégeket, akik - a gondolkodásbeli vagy társadalmi különbségek miatt -, egyébként aligha kerültek volna egy asztalhoz. Így vacsorázott együtt a kukás és a belügyminiszter, a kamionos és a vezető színésznő, a konzervatív kanonok és a szabadelvű szociológia professzor, az ókeresztény értékrendet valló írónő és a liberális pszichológia professzor. A négy esztendeig tartó sorozatban megfordult a hazai kulturális-, művészeti-, tudományos-, és sportélet szinte valamennyi izgalmas személyisége, és sok "civil", akiket a média a Desszertben fedezett fel.  
Hétről hétre három-négymillió néző lehetett tanúja annak, hogy sem a társadalmi, sem az értékrendbeli különbség nem lehet akadálya az emberek közti párbeszédnek, ha a résztvevők elég nyitottak és intelligensek hozzá.

Péntek este 7 órakor, mi is egy nyitott beszélgetésre invitáljuk önöket a Moszkva Kulturális Egyesület és a Partiumi Magyar Művelődési Céh szervezésében.

Bár a részvétel ingyenes, kérjük viselje szívén a nagyváradi kulturális életet, ezért ha teheti, helyezzen el jelképesen 5 Ron-t a bejáratnál elhelyezett dobozba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!