ERDON Helyi hírek

2011.05.23. 14:29

Illegális műhelyeket ellenőriztek

<p>Nagyvárad - A rendőrséggel és a csendőrséggel végzett ellenőrzések során három hét alatt 167 feketén dolgozó személyt találtak a Területi Munkaügyi Felügyelőség munkatársai, hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.</p>

Több, illegálisan működő műhelyben végeztek ellenőrzést a vegyes csoportok, mondta Nicolae Hoduţ, a Területi Munkaügyi Felügyelőség (ITM) főfelügyelője. Míg a korábbi munkatörvénykönyv volt érvényben, ezt nagyon nehezen tudták volna megtenni, a új munkatörvénykönyv viszont lehetővé teszi számukra, hogy házkutatási paranccsal jöjjenek, s így a munkáltatók kénytelenek beengedni őket. 43 céget ellenőriztek, s összesen 167 feketén dolgozó személyt találtak.

Varroda

A főfelügyelő felhívta a figyelmet egy szentmártoni, illegálisan működő varrodára, ahol tizenhatan dolgoztak feketén, ráadásul nagyon rossz körülmények között. Ketten közülük a feketén dolgozók számára kiszabható legmagasabb, ezer lejes bírságot kapták, a többiek megúszták figyelmeztetéssel, a munkaadó ellen pedig bűnügyi eljárás indult. Mint megtudtuk, a szóban forgó két alkamazott elbújtatta a többi alkalmazottat egy másik helyiségbe, hogy a megfelelő pillanatban kiengedhesse őket a kapun.

Egy másik szabálytalanság Vámosláz környékén történt, ahol a munkaadó kiskorúakat foglalkoztatott. Mint megtudtuk, a fiatalok már 15 éves koruktól munkába állhatnak szülői beleegyezéssel, azonban 18 éves korukig naponta maximum hat órát dolgozhatnak. Egy nagyváradi őrző-védő cégnél pedig 32 feketén dolgozó alkalmazottat találtak. Itt is bűnügyi eljárás indult a munkáltató ellen, az alkalmazottak pedig figyelmeztetést kaptak. A bevándorlási hivatal nagyváradi képviselőivel közösen a külföldi állampolgárokat ellenőrizték, s hét, engedély nélkül munkát vállaló személyt találtak.

Bezáratták

Eugen Cîrmaciu főfelügyelő helyettes a munkabiztonsági ellenőrzésekről szólt. Elmondta: 108 ellenőrzést végeztek és 220 szabálytalanságot tapasztaltak, ezek közül 31 esetben pénzbírságot róttak ki. Egy villanyárammal működő felszerelést kivontak a forgalomból, mivel munkabiztonsági szempontból nem volt megfelelő, egy pirotechnikai eszközöket forgalmazó lerakatot pedig ideiglenesen bezárattak, mivel nem rendelkezett a megfelelő engedéllyel.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!