ERDON Helyi hírek

2011.05.10. 11:13

Európa Nap Kolozsváron

<p>Kolozsvár - Van valami jelképes abban, ahogyan a Kolozsváron az Észak- Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség az Európa napot megrendezte. Helyszínül a Mátyás király szülőháza előtti teret választották. De a szülőházzal szemben levő sarokházban született több évszázaddal ezelőtt Bocskai István, Erdély fejedelme. A világon szinte egyedülálló terecske, amely két emblematikus személyiség szülőhelye. Mindkettő beírta nevét az erdélyi és egyetemes történelembe. Tetteik máig is éreztetik hatásukat.</p>

A rendezők véleményem szerint anélkül, hogy tudtak volna róla, a 2011 Európa Napok megtartását, itt határozták meg. Ide tették ki a szónoki pulpitust, és itt hangzottak el azok a mondatok, melyek azt hivatottak voltak közölni, hogy az eljövendő metropolis számára Kolozsvári Tudomány és Technikai parkot hoznak létre.

12 intézmény jelenlevő megbízottai írták alá a szerződést, melyet az Észak- Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség, valamint az Észak-Erdélyi Europe Direct Regionális Központ szerkesztett meg. Aláírási sorrendben Kolozs Megyei Tanács elnöke: Alin Tişe. Kolozsvár polgármestere: Sorin Apostu. Kisbács polgármestere: Ioan Pop. Babeş- Bolyai Tudományegyetem rektor helyettese: Andrei Mărcuş. Műszaki Egyetem rektora: Radu Munteanu. Az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektor helyettese Augustin Vlaic. „Iuliu Haţeganu” Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem rektora: Constantin Ciuce. Művészeti és Formatervezési Egyetem rektora: Radu Solovăstru. Analitikus Eszközök Kolozsvári Kutatási Központjának igazgatója: Mircea Chintoanu. Kis és Közép Vállalatok Hivatalának igazgatója: Mircea Miheştean, valamint a Regionális Kutatási és Nevelési Intézet, az Észak – Nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója: Claudiu N. Coşier. A létrehozási költségeket Uniós alapokból, POSCCE, Axa 1.3.1. alapján lehetne finanszírozni. A távlati tervben szerepel az a lehetőség, hogy az alapítók köré több szatellit vállalat sorakozna fel. Megteremtve egy olyan ipari park lehetőségét, amely versenyképesen tudjon a XXI. század elvárásainak eleget tenni, munkahelyeket teremtve a fiatalok számára.

Az elképzelés a ’90-es években kialakult nyugat-európai és amerikai ipari parkokat venné alapul, melyek az informatikai technológia fejlesztése érdekében alakultak ki. Az ilyen típusú parkok jövedelmei figyelemre méltóak, nem beszélve a kutatási eredmények hozamáról. Mivel a kutatás- fejlesztés-újítás hármas egysége föltétlenül hasznot eredményez, a jövő szempontjából előrevetítheti azokat az anyagi előnyöket, amik ezeknek alkalmazásával jár. Talán ez a nap, az eljövendő Kolozsvár életében történelmi eseménnyé válhat, amivel felnőhet a város hajdani fénykorához.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!