ERDON Helyi hírek

2011.05.16. 14:51

Eurovíziós Dalfesztivál 2011

<p>Szentül meg vagyok győződve arról, Wolf Kati teljes átéléssel, odaadással, lelkesedéssel, és főleg felelősségérzéssel, igyekezett Magyarországot, az 56. alkalommal megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon tudásának megfelelően, képviselni. Szerintem, ilyen szempontból nincs miért elmarasztalni. Nyugodtan kimerem jelenteni, Ő ebből a szempontból nem hibás.</p>

Mielőtt tovább mennék e jegyzet során, írásban el szeretném mondani, a Düsseldorfból sugárzott adást én a Román TV1.-es csatornáján láttam. Nem láttam az elődöntőt, nem is nagyon érdekelt. De a döntő számomra azért volt érdekes, mert láthattam azt az ultramodern felszerelést, amivel a düsseldorfiak rendelkeznek. És amivel nem is kicsit, vissza is élnek.

Wolf Kati ebben az esetben csak játék volt. A magyarországi stáb sokkal jobban felkészülhetett volna arra, hogy versenyzőjük minél jobb eredményt érjen el, mert az előadónak, ha jól meggondoljuk, minden adottsága erre megvolt. De, akik a dalt kiválasztották, hagyták magukat sodorni az árral. Szerintük valószínűleg ez volt a legjobb abból a választékból, melyet felkínáltak nekik.  

A ruha színe jól ment Wolf Kati szeméhez és a sminkjéhez is. Ellenben csodálkozom azon, hogy a magyarországi divattervezők, akik nálunk fele is, bizonyították nem is egyszer, tudnak ruhát tervezni bizonyos manekeneknek, ez alkalommal egy olyan ruhát terveztek melynek a vonalvezetése már több, mint egy éves. Nem beszélve arról, hogy a tényleg jó alakú Wolf Kati, a ruha ráncozatának köszönhetően, pocakossá vált. Nagy hiba. Egyébként a legújabb divatú ruhát, a 13 versenyszámot viselő hölgy hordotta. A Wolf Katit kisegítő társai a háttérénekesek és a táncosok voltak. Köszönhetően a düsseldorfi magas technikának, amely tobzódván a virtuális háttérteremtésben, olyan kavalkádját adta a lézerfényeknek és a montázs technikának, hogy teljesen elvitte a figyelmet a lényegről, a dalról, a fiúk mozgásáról, és a szemnek mindent, de  a fülnek már kevesebbet adtak, azon kívül, hogy szonorizáltságuk tökéletes volt.

A düsseldorfiak buzgalma a verseny előrehaladtával kissé lanyhult. Alább hagyott a lézer technikát bőven felhasználó szándék. Ezért, akik később kerültek sorra, nem kaptak olyan tömény figyelmet elterelő csomagolást, mint az elsők.

Az Eurovíziós Dalfesztivál győztese Azerbajdzsán lett, (a második Olaszország, a harmadik pedig Svédország) szerintem megérdemelten. Engem is meglepett, amikor a két fiatal a dal végén, emberileg is megkapóan, egymáshoz simult, mint szerelmes nő és férfi.

A történelmi igazsághoz tartozik, hogy az is meglepett, amikor hárman: két nő és egy férfi a műsor felvezetőjében, a képernyő bal oldalán álló hölgy balegyenessel állon ütötte a férfi partnerét. De úgy látszik a szórakoztató ipar valahol itt tart. Az aktualitásban.

Az azerbajdzsániak koreográfiája a háttér énekes lányok sorával kezdődött. Rendkívül szerencsésen kiválasztott dallt a versenyzők hatásosan adták elő melynek eredménye a díjazásnál érződött. De a mű is kellemes, fülbemászó volt.

Még talán érdemes elgondolkodni azokon a szabályokon, amelyek a pontok osztását határozzák meg. Rendkívül sok volt szerintem a vitatható megnyilvánulás. Szerintem nem mindig a művészi megfogalmazás dominált. Túl sok volt a politikai és gazdasági, diplomáciai megnyilvánulás. Erről többoldalas fejezetet lehetne írni. De minek?

Állítják, az eredmény ötven százalékban a közönség szavazatai alapján, ötven százalékban pedig a szakmai zsűri döntése alapján alakult ki. Ennek a mondatnak az alapján Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Olaszország nézőinek a szavazatarányát össze lehet, vetni a kisebb lélekszámú országokból jövő szavazatokkal? Véleményem szerint nehezen.

Ellenben egy év múlva Azerbajdzsán megmutathatja a nagyvilágnak, ezen a téren mit is tud felmutatni. Mert most nagyon alájöttek a dolgok.    

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!