ERDON Helyi hírek

2011.05.06. 15:30

Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai

<p>Ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai május 7-től 15-ig.</p>

Idén 38 szakorvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton, akik Bükhavasra, Csíkcsicsóba, Csíkmadarasra, Csíkmadéfalvára, Csíkrákosra, Csíkszentdomokosba, Csíkszeredába, Csíkszépvizre, Csíkszentmártonba, Gyimesbükkre, Háromkútra, Hidegségszádába, Kóstelekre és Székelyudvarhelyre látogatnak el - közölte a szolgálat pénteken az MTI-vel.

Az orvoscsoportban ezúttal belgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, gyermek fül-orr-gégész, gyermekszemész, fogorvosok, gyermekfogorvosok, traumatológus, aneszteziológus, gyermekortopéd-szakorvosjelölt, hematológus, infektológus, klinikai onkológus, urológus, audiológusok és gyógypedagógus vesz részt. Idén a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinika, Fogászati Klinika és az Országos Gerincgyógyászati Központ nyolc orvosa is csatlakozott a körúthoz, hogy önkéntes munkájával is segítse a szervezet tevékenységét.

Az idei májusi út további célja, hogy a Gyermekmentő Szolgálat 21 éves erdélyi munkáját és tevékenységét a helyi egészségügyi szakemberekkel, tanárokkal és szülőkkel átbeszéljék, értékeljék, illetve a jövőre vonatkozóan továbbgondolják annak szükségességét. Az önkéntesekből álló csoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket, valamint gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik az intézeteket.

Tavaly a Gyermekmentő Szolgálat önkéntesei több mint 10 ezer vizsgálatot végeztek, ezen kívül az NGYSZ által felépített csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központot a szervezet két magyarországi gyermekneurológusa folyamatosan támogatja munkájával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!