ERDON Helyi hírek

2011.05.03. 15:07

Egy kettes két négyes és egy ötös kórház

<p>Szatmár megye - A besorolás alapján tovább fejleszthető a többlépcsős kórházi rendszer a lakosság szükségletei alapján, és kialakítható a kórházak jobb finanszírozási és felszerelési rendszere.</p>

Minden Szatmár megyei kórház tanulmányozta a kompetencia alapú besoroláshoz szükséges dokumentációt, s míg a megyei sürgősségi kórház a kettes besorolásra törekszik, addig a megmaradt két kisebb városi kórház — Avasfelsőfalui Városi Kórház és Nagykárolyi Városi Kórház —, valamint a TBC kórház vezetősége úgy döntött, hogy egyelőre négyes, illetőleg ötös kategóriát kérnek, és az ehhez való besoroláshoz szükséges dokumentációt adják le a mai napon a megyei közegészségügyi igazgatóságon.

A minisztérium szándékosan tette magasra a mércét, hogy arra kényszerítse a kórházakat, hogy erőfeszítéseket tegyenek meg egyes szint eléréséhez, mert mindez végső soron a betegek és az ott dolgozók érdekeit szolgálja majd. A kórházak besorolása hivatott kiküszöbölni a különböző intézmények szolgáltatásai közötti átfedéseket, ezáltal pedig javul a rendszer működése.

A Nagykárolyi Városi Kórház a IV. kategóriát kérte, tudtuk meg Leitner Róbert városi tanácsostól, az intézmény igazgatótanácsának tagjától, azaz alapkompetenciájú kórház lesz. Bár az eggyel nagyobb, hármas kategóriának számos előnye lenne, a nagykárolyi egészségügyi intézmény egyelőre valószínűleg nem felelne meg az összes vonatkozó követelménynek, például az ágyszáma is kisebb, mint azt a középkompetenciájú kórházaktól megkövetelik. A vezetőség így a biztos megoldást választotta, az alapkompetencia kategóriájába ugyanis kényelmesen beleférnek.

Ugyanez a helyzet az Avasfelsőfalui Városi Kórházzal is. A kórház menedzserétől, Mitrut Dianatól megtudtuk, hogy bár számukra is előnyösebb lenne a hármas besorolás, mégis a négyest választották. „Nem tudnánk biztosítani a szükséges ügyeleti vonalakat, amelyek alapfeltételei a hármas besorolásnak. A négyesnek viszont tökéletesen megfelelünk” - nyilatkozta telefonos megkeresésünkre a menedzser.

A megyében egy olyan kórház van, amely egyetlen orvosi szakterületen való ellátásra szakosodott, így a szatmárnémeti pneumoftiziológiaikórháznak (TBC kórház) választási lehetősége sem igen volt, ő eleve az ötös kategóriába sorolandó.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház még „versenyben” van a kettes szint eléréséhez, nekik december 31-ig van határidejük arra, hogy a ma letett dokumentációban foglaltakat elérjék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!