ERDON Helyi hírek

2011.05.24. 13:12

Besorolástól függő támogatás

<p>Megtörtént a legtöbb Bihar megyei kórház besorolása, s júniustól ettől függően kapnak majd pént az egészségbiztosítási pénztártól. Egyúttal új osztályok kell megalakuljanak év végéig.</p>

Az egészségügyminisztérium teljes mértékben figyelembe vette a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság javaslatait a kórházak besorolását illetően, mondta dr. Marius Pîrcioagă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság igazgatója a mai sajtótájékoztatón. A Megyei Kórház, valamint a Gavril Curteanu városi kórház kettes kategóriájú egészségügyi intézménynek lett nyilvánítva, s ezáltal a mostaninál jóval kedvezőbb összeget kap majd szolgáltatásaiért a pénztártól. A félixfürdői rehabilitációs kórház a II.M kategórába került, a vaskohsziklási pszichiátriai kórház speciális IV. kategóriába lett sorolva, az élesdi, a belényesi, a margittai és a szalontai kórházak szintén IV. kategóriába kerültek, a diófási pszichiátriai kórházat pedig az V. kategóriába sorolták.

Kórházak besorolása

A megadott képletek szerint a legtöbb pénzre az I. kategóriájú egszségügyi intézmények jogosultak, a legkevesebbre pedig az V. kategóriájúak számíthatnak. A két nagyváradi, II. kategóriába sorolt kórház egy sor feltételt kell teljesítsen év végéig – a Megyei Kórházban például tüdőgyógyászati, valamint járványügyi rendelő, továbbá kutatócsoport, a városi kórházban pedig általános sebészeti rendelő és osztály, endokrinológiai vagy diabetológiai rendelő, valamint kardiológiai osztály kell létesüljön. A CFR kórház, a volt katonakórház, valamint a Pelican magánkórház besorolására az elkövetkezendőkben kerül majd sor.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!