ERDON Helyi hírek

2011.05.08. 15:07

Agraria 2011

<p>Tizenhetedik alkalommal nyitotta, meg kapuit az Agraria 2011 Nemzetközi Agráripari, Élelmezésipari és Csomagolástechnikai Vásár, amely Erdélyben rendezett nemzetközi vásárok között is kiemelkedő helyet foglal el.</p>

A kiállítás öt napja alatt számos olyan jelenséggel ismerkedhet meg a szaklátogató, melyet felhasználva a mezőgazdasági tevékenysége hathatósan javulhat, ami az anyagi biztonságát is erősítheti. Mivel a rendezők immár bizonyítottan olyan teljesítményeket mutatnak be, melyek a világ élvonalában vannak, szakmai szempontból is vonzóak. Felhasználásuk csak előnyt jelenthet.

       Mindennek dacára, az idei vásár a maga nemében azért is érdekes, mert a Romániai részről a DLG Inernational igazgatója Corina Mareş, explicite, kijelentette, a mai elvárásoknak az Expo Transilvania nem tud kellőképpen eleget tenni. Nem tudja biztosítani azokat a körülményeket, melyek egy mai, 2011-es kiállításnak elementáris feltételei. Példának felhozta azt a helyhatóságot, azt a hozzáállást, amit Arad városa fel tud mutatni egy olyan kiállítási csarnokkal, mely a mai elvárásoknak megfelel. Aradon és Bukarestben olyan kiállítási csarnokok vannak, melyek a mai nemzetközi standardoknak is megfelelnek.

      Ioan Avram, az Expo Transilvania vezérigazgatója a kiállítás megnyitóján elmondta, sajnos anyagilag nem kapták meg mindazon segítséget, amely lehetővé tette volna a már létező csarnok felújítását, és megfelelő kibővítését. Jelezvén ezzel is, a kés csontot ért.

       A kiállításokat el lehet vinni akárhova, de azt a szellemi értéket, amelyet Kolozsvár képvisel, nem lehet megkapni akárhol az országban. Bizonyította ezt a rendkívül sokrétű szakmai megbeszélések sorozata, melyen mezőgazdasági és környezetvédelemi, állattenyésztési, eszköz felhasználási kérdéseket tárgyaltak meg. Volt külön Bivalytenyésztők, Juh tenyésztők napja.

       A kiállítás 9 ezer négyzetméteren terült el. Kiállító cégek száma 250. Afrikát leszámítva, a világ többi kontinenséről voltak kiállítók. Amerikai Egyesült Államok, Anglia, Ausztria, Brazília, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Németország, Lengyelország, Magyarország, Moldva, Szlovénia, Svájc, Új-Zéland. Négy kontinensről, 19 ország vett részt a Kolozsváron megrendezett Agrarian, amelyen felsorakoztak az erőgépek tucatjai. Voltak tenyészállatok: juhok, kecskék, lovak, tehenek.

       Volt olyan ló, melynek az értéke, gazdája szerint, 30 ezer eurót ér. De voltak 1000 eurót érő lovak is. Volt juh nyíró-verseny két kategóriában: kézzel és géppel.

       A Vitafort Magyarországról 700 féle olyan tápot forgalmazott, melyek az agráriparban használhatók.

     A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem ajánlata a legkomolyabbak egyike volt. Információs standján mindazt meg lehetett tudni, amit az illető a mezőgazdasággal kapcsolatban ismerni akart. A tudományos szimpóziumok sorozatát is megtartották.

       A kiemelkedően nagy vendégük az intézetben kertgazdálkodás szakot végzett. Meglátogatta a kiállítást Románia volt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztere, jelenleg a második Barroso kormányban az Európai Parlament Mezőgazdaság és vidékfejlesztés biztosa, Dacian Cioloş, aki nemcsak ismertette az EU programjának kevésbé kiemelt lehetőségeit, de az Agrariát is meglátogatta.

       Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján megkérdeztem tőle: véleménye szerint egy hazai gazda, mit tanulhatott az Agraria meglátogatása alkalmával?                    

       Dacian Cioloş véleménye szerint „egy ilyen jellegű kiállításnak két fő célja van. Először is ismertetni mindazokat az újdonságokat, amik a mezőgazdaságban a világon feltűntek.

       Az őstermelő tudja bemutatni azt az árut, amit megtermelt. Mi az, ami exportálható, és, mit kell importálni. Ugyanakkor felmérheti, mire van szüksége a külföldi vásárlónak. Egy ilyen jellegű kiállítás alkalom arra, hogy termelő eladja kínálatát a nemzetközi felvásárlónak”.

       Véleményem szerint, egy ilyen kiállítást kár lenne Kolozsvár számára kicsinyes személyi érdek hatására ejteni.

        Az Expo Transilvania majdnem 20 éves múltja bizonyítja, mennyire jó ötlet volt annak idején a Pécsi Vásár- rendező cég ajánlatát komolyan venni, és közösen megrendezni az első kiállítást, a ’89-es események után.

Jó lenne, az egészségesen gondolkodó egyénekre hallgatni, és hagyni, az egyéni érdeket képviselők bő hadát a maguk utját, járni.

Ebben az országban, még öregen is, nagyobb a mezőgazdaságban dolgozók száma, mint a milliárdosok elit serege.

                           Csomafáy Ferenc  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!