ERDON Helyi hírek

2011.05.26. 13:10

A Napút Váradon vezetett át

<p>Nagyváradon - A magyarországi Napút folyóirat szerkesztőségének tagjai látogattak el szerdán a nagyváradi Várad folyóirat szerkesztőségébe.</p>

A Napút folyóirat, és a hozzá kapcsolódó Napkút kiadó munkatársai Szondi György főszerkesztő, kiadószerkesztő vezetésével érkeztek a Sebes-Körös parti városba. A Várad folyóirat nagyvásártéri (December 1. tér) szerkesztőségében tartott közönségtalkozón Szondi György számos érdekes információt árult el a kis számban megjelent közönségnek a folyóiratról és a kiadóról, többek között elmondva azt, hogy előbbi 1999-ben, utóbbi 2003-ban indult. A folyóirat főbb sajátosságai közé tartozik az, hogy minden lapszáma tematikus (a Partiumról is kiadtak egy tematikus lapszámot), és a kiadvány nem csak az irodalmat, de a kultúra, a tudomány és a művelődés más területeteit is felöleli, és kezdetben hagsúlyosan foglalkozott a tágan vett környezet kérdésével is.

A folyóirathoz nyolcoldalas színes képzőműészeti mellékletet adnak ki, továbbá igen jelentős a világirodalmi merítése, eddig huszonkét nyelvből fordítottak és adtak ki irodalmi műveket. A kiadó is gazdag munkát tudhat már maga mögött, hiszen nyolc év alatt 260 kiadványt adtak ki a Napkút égisze alatt. Ezt követően a Napút folyóirat munkatársai Prágai Tamás, Vincze Ferenc és Toót-Holló Tamás mutatkoztak be, beszélve a Napútnál végzett munkájukról, valamint saját irodalmi tevékenységükről, mindhárman fel is olvastak műveikből. Mindannyian beszéltek a Napút iránti elkötelezettségükről, ahogy Toót fogalmazott: „a Napútban akkor is benne vagyok, amikor nem vagyok benne.” A találkozó utolsó részében a megjelentek tették fel kérdéseiket a vendégeknek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!