ERDON Helyi hírek

2011.04.13. 13:33

Zajlik az orvosi felmérés

<p>Nagyvárad - Szerda délben sajtótájékoztatót tartottak a városházán. Biró Rozália alpolgármester és Koncsek Zita ASCO-főigazgató az elsős és ötödikes diákok egészségügyi felméréséről számoltak be.</p>

Biró Rozália alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: a Helyi Tanács erre vonatkozó határozata alapján az önkormányzat szülői beleegyezéssel felméri az elsős és az ötödikes diákok egyészségügyi állapotát. Öt vizsgálatról van szó (vér-, széklet-, szemészeti-, fül-orr-gégészeti-, valamint fogorvosi) és 30 váradi iskola 3614 tanulóját érinti a program. A Polgármesteri Hivatal által kiküldött levélre eddig 2489 tanuló szülei válaszoltak igennel, így 1293 első osztályos és 1196 ötödikes gyermeket vizsgálhatnak meg. Április 4-8. között zajlott a szemészeti ellenőrzés, dr. Cornelia Jelic doktornő jóvoltából ingyen, egyébként 49.780 lejébe került volna az önkormányzatnak a felmérés. Kilenc tanintézettel végeztek (a Dacia Általános Iskola, a Művészeti Líceum, az Oltea Doamna Általános Iskola, az Emanuil Gojdu Főgimnázium, a Görög Katolikus Teológiai Líceum, a F. Schiller Líceum, az Emanuel Teológiai Líceum, a Ioan Slavici Általános Iskola és az Al. Roman Általános Iskola). Számos esetben fedeztek fel egészségügyi problémákat, ezeket jelzik a szülőknek és az iskolaorvosoknak annak érdekében, hogy szakemberekhez küldjék az érintett gyermekeket.

A föl-orr-gégészeti vizsgálatok összesen 125 ezer lejbe kerülnének, azonban a Máltai Segélyszolgálat jóvoltából 200 gyermeket ingyen vizsgálnak meg. A fogászati felmérés sem terheli meg a városi költségvetést, mivel ez az iskolai rendelőkben zajlik, a fogorvosok munkaköri leírásában előírt kötelező ellenőrzéseken kívül. A vér- és székletvizsgálatokra a húsvéti vakációt követően kerül majd sor, a mai rendkivüli tanácsülésen szavaznak meg erre pénzt, és versenytárgyalást fognak hirdetni a vizsgálatok elvégzésére.

Bölcsőde börze

Koncsek Vadnai Zita, a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának (ASCO) főigazgatója bejelentette: június 1-3. között a várad-rogériuszi Gyermekvárosban rendezik meg a III. Bölcsőde börzét, melyen jelen lesznek a megyeközpontban működő tíz állami bölcsőde képviselői, illetve újdonságként az öt magánbölcsődét is meghívták, de számukra nem nyomtatnak szórólapokat. Eddig egyébként 564 igénylés érkezett az idén szeptemberben induló 448 bölcsődei helyre, miközben március hónapban átlagosan 313 gyermeket vittek naponta bölcsibe, ami azt jelenti, hogy a jelenleg engedélyezett 337 hely kihasználtsági foka 93 százalékos.

 Sikeres az úszótanfolyam

Biró Rozália alpolgármester szerint sikeres az önkormányzat által másodikos gyermekek számára indított úszótanfolyam, mely az idei tanévben már a harmadik felvonásához érkezett. Míg az első évben a szülők 60 százaléka mondott igent, 2010/11-ben már az érintettek közel 90 százaléka élt a lehetőséggel. Mint ismeretes, a kurzus időtartalma hat hét, a díj 50 százalékát pedig az önkormányzat fizeti, ami évi közel 60 ezer eurós kiadást jelent.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!