ERDON Helyi hírek

2011.04.18. 14:58

Városnézés a műemlékek napján

<p>Nagyvárad - Szakértők segítségével Nagyvárad nevezetes épületeivel lehetett megismerkedni hétfőn a Műemlékek Nemzetközi Napja keretén belül.</p>

A műemléképületek nemzetközi napja alkalmából a nagyváradi önkormányzat és a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány által szervezett tegnap eseménysorozat hivatalos megnyitóján Biró Rozália, Nagyvárad alpolgármestere a városháza nagytermében elmondta: az UNESCO döntése értelmében 1983 óta ünneplik a Műemlékek Nemzetközi Napját, amiről illő Nagyváradon is megemlékezni, hiszen épített örökségünk nagyon gazdag. Mint Biró fogalmazott, büszkének kell lennünk mindarra az épített kincsre, amellyel Nagyvárad rendelkezik, már csak azért is, mert ez arra ösztönözheti a váradiakat, hogy jobban vigyázzanak értékeikre.

Sárközi Zoltán, a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány elnöke beszédében kiemelte, hogy Nagyvárad történelmi városrészében mintegy ezer épület található, ezek közül körülbelüké kétszázötven műemléki besorolású. Sárközi Zoltán kifejezte reményét, hogy előbb-utóbb minden fontos műemléképületre felkerül a műemléket jelölő tábla. A megnyitó beszédek után a nem túl nagy számban megjelent, zömében nagyváradi érdeklődők meglátogatták a városközpont néhány reprezentatív épületét. Emellett szakemberek külön fogadták az érdeklődőket a római katolikus bazilikánál és a felújítás alatt álló nagyváradi várban. Bár ez utóbbi helyszínen nem volt kit várni, ugyanis Mihálka Nándor régész készséggel megmutatta a várfelújítás leglátványosabb helyszíneit, de szinte senki nem látogatott ki a várba.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!