ERDON Helyi hírek

2011.04.15. 10:18

Sértődés az alma és a magyar nyelv miatt

<p>Bihar megye - Szinte már mindennapos a botrány a Bihar Megyei Tanács ülésein. A legutóbbi, pénteki rendkívüli tanácsülésen a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) megyei tanácsi frakciója kivonult az ülésteremből a napirendi ponok megszavazása után.</p>

A demokrata-liberálisok nemtetszését Ionel Avrigeanu frakcióvezető tolmácsolta a tanácsülésen, elmondva, hogy a napirenden szereplő határozatjavaslatok egyike sem olyan jellegű, melyek miatt rendkívüli tanácsülést kellett volna összehívni, és ezáltal megkerülni azt, hogy a napirendi pontok a bizottságokban kerüljenek megtárgyalásra.
Avrigeanu kifogásolta továbbá azt, hogy a Bihar megyében begyűjtött áfa húsz, valamint a jövedelemadó 21 százalékának elosztásáról szóló határozathoz nem csatolták a konkrét összegekre vonatkozó mellékletet, így nem is tudnák, hogy mit szavaznak meg. Hozzáfűzte, hogy a demokrata-liberális vezetésű önkormányzatok amúgy is kevés pénzt kaptak ebből a visszaosztásból. Végezetül kijelentette, hogy egyes határozattervezeteket csak magyar nyelven kaptak meg, románul nem. Ez utóbbi kapcsán Szabó Ödön, a megyei tanács RMDSZ frakciójának vezetője elmondta, hogy a határozatok szövege románul is elérkezett a tanácsosokhoz, és egyik párttársa laptopját körbehordozva bizonyította állítását. A napirendet 24-9 arányban megszavazták, ami után a demokrata-liberális frakció kivonult a gyűlésteremből. Ennek ellenére a tanács hatáozatképes maradt, és minden határozatjavaslatot 24 igen szavazattal elfogadott.

Sajnálják

A tanácsülés végén Kiss Sándor a megyei tanács alelnöke kért szót, kifejtve: „sajnálom, hogy a demokrata-liberális frakció kivonult a tanácsteremből, először fordul elő itt ilyesmi.” Kijelentette, hogy nem igaz az, hogy a megyei tanácsosok nem kapták meg az összegek elosztására vonatkozó listát, „különben Avrigeanu tanácsos honnan tudta volna, hogy a demokrata-liberális vezetési települsések nem kaptak pénzt?” - tette fel a kérdést, majd így folytatta: „Azt hittem, hogy a választások előtt egy-másfél évvel még nincs kampány, de lehet, hogy a demokrata-liberálisok már tudnak valamit, és előrehozott választásokra készülnek. Lehet, hogy nekünk is más most el kellene kezdeni a kampánt.”Dumitru Voloseniuc a tanács másik alelnöke is kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a demokrata-liberális frakció kivonult a teremből, mert mint mondta, a mostani tanácsülésen olyan útfelújítási határozattervezeteket fogadtak el, amelyek megvalósításához elkelne a demokrata-liberálisok segítsége, akik a szállításügyi minisztériumnál lobbizhatnának a szükséges források megszerzése érdekében.

Az almaügy

Az elsőként elfogadott megyei tanácsi napirendi pont kapcsán mind Radu Tirle, a tanács elnöke az ülésen kifejtette, hogy a Bihar megyében begyűjtött áfa húsz százalékát, valamint az ugyancsak itt begyűjtött jövedelemadónak a 21 százalékát osztotta el a megyei önkormányzat a települések között. Viszont a kormány korábban bevezette azt, hogy a mostani tanévben almát is kell adni az iskolás gyerekeknek a tej és a kifli mellett, csakhogy az országos költségvetésbe nem terjesztették be az ebből származó költségek anyagi fedezetét, mert az Európai Unió egy külön szociális alapból vissza fogja fizetni Romániának ezt a költséget. Mivel azonban a helyi almaszállítókat havonta ki kell fizetni, ezért a kormány úgy rendelkezett, hogy az almaköltségeket a 20 százalékos áfából kell az önkormányzatok rendelkezésére bocsátani. Szabó Ödön a pénzek elosztására vonatkozó határozat kapcsán lapunknak hozzátette: „az önkormányzatoktól bekértük a  fejlesztési projektjeiket, és ezek kapták meg most a támogatást. Az év elején küldtük ki az erre vonatkozó leveleket, és ők válaszoltak ezekre. A magyarok által lakott településekre közel 80 milliárd régi lejt osztottunk ki. A PD-L által irányított települések is kaptak pénzt, kevesebbet az tény. De ők ezt tudták, hiszen az anyag rendelkezésre állt, csak az áfából és jövedelemadóból származó bevételekből ki kellett vonni több mint tízmilliárd lejt az almaprogramra, így felborult az eredetileg betervezett költségvetés, amit az utolsó pillanatban  kellett újraszámolni.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!