ERDON Helyi hírek

2011.04.05. 15:46

Manipulált közbeszerzés Váradon?

<p>Nagyvárad - Horea Vuşcan, a Zöld Mozgalom nagyváradi vezetője azzal gyanúsítja a nagyváradi önkormányzat közbeszerzést felügyelő bizottságát, hogy manipulálja az eljárások eredményeit.</p>

Miért csak egyetlen cég jelentkezett a nagyváradi önkormányzat által kiírt parkolójegy-automaták közbeszerzési eljárására? - tette fel a kérdést kedden egy sajtótájékoztatón Horea Vuşcan, a nagyváradi Zöld Mozgalom vezetője. Az ő meglátása szerint azért, mert az önkormányzat közbeszerzést felügyelő bizottsága – melynek vezetője Biró Rozália alpolgármester - olyan feltételeket szab meg a pályázati kiírásban, hogy ezeket csak az általa kiszemelt cég tudja teljesíteni. Jelen esetben egy német vállalatról van szó, mely egyenként 4000 euróért szállítja a Nagyvárad parkolóiban elhelyezendő 63 új jegyautomatát. Vuşcankifejtette, hogy van olyan román forgalmazó, mely ennél jóval olcsóbban szerezné be a szükséges a jegyautomatákat. Ezt más városban kiírt közbeszerzési eljárások dokumentumaival igazolta. Hozzátette, hogy neki személyesen nincs érdekeltsége ilyen vonatkozásban – tudniillik ő is egy jegyautomatákat gyártó céget vezet – hiszen arra a döntésre jutott, hogy egyetlen váradi közbeszerzésre sem pályázik többet. 2009-ben az ő vállalata, az Allien Concept nyerte meg a tíz nagyváradi automatára kiírt közbeszerzési eljárást, alá is írták a szerződéseket. Utólag viszont az önkormányzat kizárta a vállalatot, arra hivatkozva, hogy az Allien Concept nem tud elfogadható magyarázatot adni, hogy miért olyan olcsón kínálja termékeit. A per, amit Vuşcan emiatt indított jelenleg is zajlik, tudtuk meg.

Írják ki újra a licitet!”

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi szerepel a tenderfüzetben amivel magyarázható, hogy csak egyetlen vállalat jelentkezett a mostani kiírásra, Vuşcan többmindent is felsorolt. Például azt, hogy nem érti miért kérnek a pályázóktól szabványt, amivel nem rendelkeznek a romániai forgalmazók, továbbá miért fontos, hogy tízféle érmetípussal lehessen az automatánál fizetni, amikor Romániában csak négyféle éremtípus van forgalomban. Sok cég azért nem tudott pályázni, mert a tenderfüzetben az is szerepel, hogy az automatába beszerelt jegytekercs 8000 jegyet legyen képes kiadni. Ezek mind olyan apróságok, melyek nem relevánsak az automata minőségének vonatkozásában, azonban megakadályozzák azt, hogy romániai cégek is jelentkezzenek a közbeszerzési eljárásra, hangyott el. Végül a zöldmozgalom vezetője elmondta, hogy szeretné Ilie Bolojan polgármester figyelmét felhívni, a közbeszerzést felügyelő bizottság munkájára. Tegyék elérhetővé más vállalatok előtt is a pályázatokat és írják ki újra a szóban forgó licitet.

Mészáros Tímea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!