ERDON Helyi hírek

2011.04.11. 16:14

Drakula árnyékában

<p>Szatmár megye – A Drakula árnyéka – a romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilm került vetítésre április 10–én Szatmárnémetibe. A film Tőkés László ellenállói tevékenységét kísérelte meg bemutatni az 1989–es temesvári népfelkelést megelőző egy éves periódusban. A dokumentumfilm Szatmárnémetiben tartott vetítésén Szőczi Árpád rendező is jelen volt.</p>

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Szatmár megyei szervezetének egyik legsikeresebb rendezvényére került sor április 10-én, vasárnap délután Szatmárnémetiben, a szervezet Árpád utca 18. szám alatti székházában. A Drakula árnyéka – a romániai forradalom kitörésének valódi története című dokumentumfilm került vetítésre, az a film, amely Tőkés László ellenállói tevékenységét kísérelte meg bemutatni az 1989–es temesvári népfelkelést megelőző egy éves periódusban. Az alkotás rendezője, Szőczi Árpád a tavalyi 41. Magyar Filmszemlén a Drakula árnyékáért megkapta a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Duna TV közös díját, a legjobb dokumentumfilm rendezőjének járó Duna–díjat. A vetítés megkezdése előtt Veres–Kupán Enikő, az EMNT megyei elnöke köszöntötte a megjelenteket, s nyitó beszédében Tőkés László, Temesvár ostroma 89 című könyvéből idézte fel a korabeli temesvári eseményeket.

Fiatalok és idősek

A film nagy népszerűségnek örvendett a szatmáriak körében, mintegy ötven személy kísérte figyelemmel. Az érdeklődők megtudhatták, hogy a francia–kanadai Michel Clair, volt québeci tartományi miniszter és Réjean Roy, a Radio–Canada riportere voltak azok, akik eldöntötték, hogy elkészítik az interjút Tőkés Lászlóval, az akkori Románia legismertebb ellenzéki személyiségével. A történésekben szerepet vállaló emberek többsége megszólal a filmben, s hogy a kép teljes legyen, Radu Timu temesvári őrnagyot is megkereste a rendező.

A téma mindig érdekes

A vetítés ideje alatt minden jelenlévő érdeklődéssel figyelt, tette ezt annak ellenére, hogy a többségnek nem volt idegen az a korszak melyben forgatták. A filmkockákon most bontakozott ki az a teljes történet, amely megelőzte és előkészítette – az MTV Panoráma című műsorában 89. július 24–én sugárzott - Tőkéssel készített beszélgetést. A vetítést követően kötetlen beszélgetésre került sor a vendégek és a rendező, Szőczi Árpád között. A találkozó befejezése után is akadt kérdezni való, s a vendéget nehezen engedték el a szatmáriak, akik megtudhatták, hogy a film elkészítésében fontos szerepe volt Szőcs Gézának, s a film könyv formában is megjelenik nemsokára – ezt november 1-re ígérte a rendező.

Karikás Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!