ERDON Helyi hírek

2011.04.28. 10:13

Bemutatkoztak a váradi RMDSZ-szervezetek

<p>Nagyvárad - Sajtótájékoztató volt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában, melyen bemutatkozott az a tíz régi-új RMDSZ-elnök, akik a helyi szervezeteket (régebbi nevükön körzeteket) vezetik Nagyváradon. Biró Rozália alpolgármester köszönetet mondott nekik.</p>

Biró Rozália, a nagyváradi RMDSZ elnöke szerint feladataikat felelősségtudattal teljesítik, fizetség nélkül, és állandó jelenlétükkel biztonságot nyújtanak a magyar közösség tagjainak.

A várad-szőlősi RMDSZ-szervezet a Liszt Ferenc utca 36A. szám alatt működik, és székházában helyet biztosít a negyed egyetlen magyar óvodai csoportjának. Az elnök Fodré Gabriella, helyettesei Kéry Hajnalka és Kis Gábor. Az idén folytatni szeretnék sikeres tevékenységeiket, mint például a számítógép-kezelői tanfolyam, a nyári óvoda, a matematika érettségi felkészítő, a sakkoktatás, az angol és a magyar nyelvű játszóház. Sárközi Zoltán városi tanácsos havonta tart fogadóórát, a székház pedig hétfőn, kedden és szerdán 17-19 óra között látogatható. A várad-ősi RMDSZ a Cazaban utca 51. szám alatt található, ugyanott, ahol a multifunkcionális központ is van. Elnöke Harkai Zoltán, helyettesei Kovács Géza és Debreczeni Sándor, fogadóórákat pedig Szabó József városi tanácsos tart. A székház hétköznaponként 17-19 óra között kereshető fel. A 19 tagúra bővült választmány igen élénk tevékenységet folytat, a székházban szinte naponta van valami program. Az őszi népszámlálásra és a jövő évi választásra készülve mozgósítani szeretnék a környékbeli magyarságot. Az egyházak képviselőivel is szerveznek rendszeres találkozókat, melyeken szintén a magyarok problémái a fő téma.

A fiatalok mozgósítása

A számos színvonalas és sikeres, kulturális, szórakoztató és közéleti rendezvényt szervező várad-velencei RMDSZ-szervezet elnöke Cservák Miklós, helyettesei Szilágyi Ibolya, Bücsi Ilona és Csarnó László. A Kolozsvári út 85. szám alatti római katolikus kultúrotthonban levő székházat naponta 16-20 óra között lehet felkeresni. Fogadóórákat dr. Fleisz János helyi önkormányzati képviselő tart.

A Cantemir utca 50. szám alatti csillagvárosi RMDSZ-szervezet elnöke Kalmár Erzsébet, alelnökök Csuzi István és Sárközi Zoltán. A székház szinte egész nap, 9-17 óra között látogatható, fogadóórákat kéthetente 17-18 óra között Sárközi Zoltán tart. A közeljövőben megünneplik a nőnapot (utólagosan) és a gyermeknapot is. Felkarolnák a körzetben élő roma kisebbséget is, és feltérképeznék, hogy milyen magyar emlékhelyek találhatóak még a negyedben. Az Ady Endre 11. szám alatti várad-olaszi RMDSZ élére Kecse Gabriella került a tisztújítás után, helyettesei Tunyogi Katalin és Elekes Sándor. Fogadóórákat Delorean Gyula tart, a székház pedig hétfőn 10-12, kedden 16-18, szerdán 13-14, csütörtökön 16-17, pénteken 10-12 óra között látogatható. Folytatják a kedvezményes honosítással kapcsolatos tanácsadást, és a közeljövőben retrokiállítást és Szigligeti-emléknapot szeretnének szervezni. Ugyanakkor hatékonyabban akarják mozgósítani a fiatalokat, és programokat rendeznének a magyar nemzeti ünnepek kapcsán.

Fogadóórák

A várad-réti RMDSZ-nek egyelőre nincs székháza, elnöknek Constantinescu Editet választották, helyettese Kele Tünde. Hagyományos rendezvényei közé tartozik a gyermekfarsang, a húsvéti programkavalkád és az idősek adventje. Fogadóórákat a korábbi elnök, Huszár István fog tartani, amennyiben megoldódik a székhelyprobléma.

A biharpüspöki RMDSZ vezetője Féth Irénke, helyettesei Timár Miklós és Pető Attila. A rendezvényeiknek a Bocskai István Közösségi Ház és a református egyházközség biztosít otthont (bálok, filmklub, teadélután, gyógytorna, állandó kiállítás, honosítással kapcsolatos tanácsadás stb.), fogadóórákat pedig Pásztor Sándor városi tanácsos fog tartani rövidesen. A várad-újvárosi RMDSZ nemrég megválasztott új elnöke Sauer András, helyettesei Lukács László és Jánosi Levente. A székház a Simion Bărnuţiu utca 14. szám alatt található, kedden és csütörtökön 10-12, hétfői, szerdai és pénteki napokon pedig 13-17 óra között látogatható. Itt található Lakatos Péter parlamenti képviselő irodája (hétköznaponként 11-16 óra között van nyitva állandóan), észrevételeket pedig az rmdszujvaros@yahoo.com e-mail címre várnak.

Két rogériuszi szervezet  

Az április 18-án megalakult észak-rogériuszi RMDSZ-szervezet elnöke Bimbó-Szuhai Tibor. Székházuk egyelőre nincs, viszont „huszonnégy órás intenzív jelenlétet szeretnének a virtuális térben”. Azt tervezik: feltérképezik a köztéri órákat és fotókiállítást szerveznek, Játssz te is! elnevezéssel játékgyújtő akciót indítanak, május végén, illetve június elején pedig sátrat állítanak a volt Patria mozi előtt, ahol különböző fórumokat, egészségfelmérő tevékenységeket rendeznek.

A Dacia sugárút 106. szám alatti dél-rogériuszi RMDSZ új elnöke Tiponuţ Tibor, helyettesei Pető Dalma, Vincze Etelka és Mátyási Gábor. Kedden, szerdán és pénteken 9-13, hétfőn 9-16, csütörtökön pedig 9-17.30 óra között látogatható a székház. A közelben működik Pető Csilla parlamenti irodája is. A terveik közt szerepel a 21. századi kommunikációnak való megfelelés, így honlapot is indítanának, a fiatalok pedig lájkolhatnák őket a Facebookon.

Ciucur Losonczi Antonius

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!