ERDON Helyi hírek

2011.04.19. 13:46

A Magyar fantázia éve 2011

<p>Nagyvárad - Liszt Ferenc életműve előtt tisztelegnek a Nagyváradi Állami Filharmónián a nagycsütörtöki hangversenyesten, a zeneszerző születésének kétszázadik évfordulója alkalmából.</p>

Több vonatkozásból is ünnepinek számít a váradi Filharmónia e heti csütörtöki koncertestje. Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve az egész műsort a magyar származású világhírű zeneszerző műveiből állították össze, amelyek közül kettőt nagyváradi premierként élvezhet majd a zenekedvelő közönség: a Via crucis szólistákra, énekkarra és zenekarra hangszerelt változatát, illetve a Magyar fantáziát (zongorára és zenekarra). És ünnepinek számít nem utolsó sorban azért, mert Nagycsütörtökön, a húsvéti ünnepek előtt különösen nagy élményt, lelki feltöltődést jelenthet a Via crucis meghallgatása.

Via crucis

Az est főszereplői tegnap mutatkoztak be a sajtó képviselőinek. Sabin Pautza karmester 1965-ben végzett a bukaresti Ciprian Porumbescu Zenekonzervatóriumban, 1984 óta az Amerikai Egyesült Államokban él. Rendszeresen fellép Európa, Amerikai és Ausztrália legnevesebb hangversenypódiumain, emellett jelentős oktatói és zeneszerzői tevékenysége is. Gyakori vendége a Nagyváradi Állami Filharmóniának, zenei tevékenységét számos díjjal jutalmazták Romániában és külföldön egyaránt. A Via crucisszal kapcsolatosan megtudtuk: Liszt Ferenc eredetileg kórusra és orgonára írta e művét, Sabin Pautza hangszerelte szólistákra, énekkarra és zenekarra abból az indíttatásból, hogy még jobban érvényesítve legyen a mű csodálatos hangzásvilága. A koncerten közreműködik a Filharmónia Énekkara Lászlóffy Zsolt vezényletével.

Liszt-év

Thurzó Zoltán nagyváradi zenei család tagjaként 5 évesen kezdett el zongorázni tanulni Schmidt Magda tanítványaként, a Nagyváradi Egyetem zenei karának végzettje. Eddig több mint 670 koncertet tartott, gazdag repertoárja olyan klasszikus zeneszerzők műveit tartalmazza, mint J. S. Bach, M. Haydn, Beethoven, Mozart, Bartók, Kodály, Liszt, Enescu stb. Tehetsége elismeréseként több kortárs zeneszerző (Elise Popovici, Dan Voiculescu, Foggarasy Zsolt stb.) ajánlotta neki alkotását. Mint megtudtuk, a Magyar fantázia eredeti változatának műsorra tűzése szintén premiernek számít Nagyváradon: mindeddig ennek csupán egy egyszerűsített szólóváltozatát láthatta/hallhatta a nagyváradi publikum 77 évvel ezelőtt, 1934 áprilisában. Meg kell említeni, hogy az UNESCO 2011-et hivatalosan is Liszt-évnek, illetve „A Magyar fantázia évének” nyilvánította. A csütörtökön 19 órakor kezdődő koncertesten az említettek mellett hallhatjuk majd a Les Préludes szimfonikus költeményt is. Nagy szeretettel hívják és várják a zenekedvelő közönséget az élményt teremtő eseményre!

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!