ERDON Helyi hírek

2011.03.23. 13:57

Tudnivalók a fantomképekről

<p>Nagyvárad - A Bűnüldözés művészete című könyvet mutatták be tegnap délben a Bihar megyei Rendőrség székhelyén. A hiánypótló alkotás a fantomképkészítés titkaiba avatja az olvasókat, tudtuk meg.</p>

A szerdai tudományos ülésszak a Rendőrség Napját megelőzően lett megszervezve, s a könyvbemutató előtt dr. Hadrian Vaida Bihar megyei bűnügyi szakértő a hazugságvizsgáló által mutatott eredmények helyes értelemzéséről tartott előadást.

A könyvbemutatón először Adrian Bucur Bihar megyei rendőrfőnök szólalt fel. Elmondta: örül annak, hogy sikerült megjelentessék a könyvet, ez a bűnügyi osztály tevékenységének megkoronázása. „A Bihar megyei bűnűgyi szakértők felvehetik a verseny akármelyik bűnűgyi szakértővel, akár azokkal is, akik népszerű tépvéadókon szerepelnek. Amikor pedig az elkötelezettség és a tehetség egyűtt jár, azt művészetnek hívjuk” - tette hozzá.

Eszközök

Később a jelenlévők egy rövidfilmet tekinthettek meg arról, hogy milyen esetekben jelent igazán nagy segítséget egy jó fantomkép elkészítése, majd Florin Lăzău rendőrfelügyelő helyettes, a könyv szerzője szólt könyvéről, illetve a fantomképkészítéssel kapcsolatos főbb tudnivalókról. A jelenlévők megtudhatták többek között, hogy a fantomkép készítő egyik eszköze az a számítógépes program, mellyel megállapítható, hogy egy eltűnt gyerek vagy felnőtt hogy nézhet ki évek múltán. A gyerekek esetében nagyobb a hibaszázalék, s náluk például fontos meghatározni, hogy az apa, vagy az anya génvonalát követik-e, ennek híján túl nagy mértékben kell a fantáziájára hagyatkozzon a szakértő. Könnyebb a helyzet a felnőttek esetén, ahol jóformán csak a bőr és az izmok változásával kell számolni. Szó esett többek között a csontvázak alapján történő arcrekonstukció módozatairól, továbbá arról, hogy bűneseteknél mennyire fontos a tanú által adott személyleírás a jó fantomkép elkészítéséhez.

A ceruza is fegyver

Az előadás során a jelenlévők valós esetek során készült fantomképeket is megtekinthettek, melyek rávezették a nyomozókat a keresett személyek megtalálására. „Ez a könyv rámutat arra, hogy a pisztoly és a bot mellett a román rendőrségnek van még egy komoly fegyvere: a ceruza” - tette hozzá a szerző.

A későbbiek során felszólalt Viorel Gavra főügyész, aki kiemelte a bűnügyi szakértők munkáját, akik fáradtságot nem kímélve, a nap bármelyik órájában képesek otthagyni családjukat és útnak indulni egy-egy bűneset felderítésére. Nicolae Şerfezeu, a Bihar megyei Rendőrség bűnűgyi osztályának vezetője elmondta beosztottjáról, hogy többek között az Amerikai Egyesült Államokban is elvégzett egy szaktanfolyamot, s az FBI érdeklődött munkássága iránt. Adriana Manolescu, a váradi Agora egyetem jogi karának dékánja méltatta volt tanítványának képességeit, majd a szerző dedikálta a könyvet. A Bűnüldözés művészete főleg rendőrök, valamint a jogi karok hallgatói számára lesz hozzáférhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!