ERDON Helyi hírek

2011.03.25. 15:06

Tapasztalatcsere a nyelvoktatásról

<p>Nagyvárad - Különféle programokon vett részt az elmúlt napokban az a tizenhét külföldi pedagógus, aki a Comenius programon keresztül látogatott el Nagyváradra. Ma Kolozsvárra utaznak, tudtuk meg.</p>

Tavaly kezdődött és az idén lesz vége annak a Comenius programon belül megnyert projektnek, melynek során főleg az idegennyelv oktatással kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg hazai és külföldi pedagógusok. A projekt hazai tagjai a váradi Nicole Bălcescu nyolcosztályos iskola több tanára, rajtuk kívül pedigt olaszországi, finnországi, angliai, törökországi, spanyolországi és franciaországi pedagógusok vesznek részt. Ennek keretén belül az elmúlt hónapokban Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban jártak a résztvevők, most pedig a hazaiak látták vendégül a többieket.

Különbség

Amint Pele Ileana tanár, a projekt egyik résztvevője elmondta, a megbeszélések mellett többek között iskolalátogatások zajlottak, s a vendégek tanórákon is résztvettek. Saját tapasztalata az, hogy a nyelvoktatás minden európai országban ugyanazon lényeges lépések szerint zajlik. Kezdetben a beszédre, bizonyos alapvető üzenetek megértésére helyezik a hangsúlyt, a későbbiekben pedig az írás kerül előtérbe. A hazai és a külföldi nyelvoktatás között pedig szerinte az az alapvető különbség, hogy míg nálunk két idegen nyelvet oktatnak az iskolában, külföldön szinte mindenütt csak egyet, tette hozzá.

Csütörtökön kerekasztal beszélgetéssel folytatódott a program, melyen részt vett Szabó Gyöngyi, a Nicolae Bălcescu iskola aligazgatója, valamint Mocan Ioan igazgató is. Asmanda San Juan Marco spanyolrszági tanár köszöntötte az egybegyülteket. Kihangsúlyozta a kommunikáció szerepét, s mint mondta, az elmúlt napok folyamán sikerült jobban megismerni a romániai oktatási rendszert. „Nagyon jól érezzük itt magunkat” - tette hozzá. Később Elisa Fattier franciaországi tanár egy kérdésre válaszolva elmondta: kellemesen meglepte, hogy mennyi hasonlóság van a francia és a román nyelv között, csakúgy, mint a szokások területén. Mint megtudtuk, a résztvevők ma a Kolozsvári Francia Központot látogatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!