ERDON Helyi hírek

2011.03.11. 14:58

Sztrájkoltak a váradi egyetemisták

<p>Nagyvárad - Egynapos sztrájkot hirdettek a Nagyváradi Állami Egyetem hallgatói a pénteki napon. Vezetőjük elmondása szerint a részvétel hatvan százalékos volt.</p>

A Nagyváradi Állami Egyetem hallgatói azzal vettek részt a sztrájkban, hogy nem vettek részt az előadásokon és a különböző tevékenységeken, ezért is volt meglehetősen kihalat a tegnapi nap folyamán az egyetemi kampusz területe. A helyszínen járva Raducu Serbanescu az egyetem diákszövetségének elnöke lapunknak elmondta: „ennek a sztrájknak a célja az, hogy tiltakozzunk az új tanügyi törvényben az egyetemistákat hátrányosan érintő kitételek ellen. Ilyen cikkely például az, hogy kiiktatják az egyetemistákat az egyetemi szenátusokból, és a rektorválasztó testületekből. Ugyanakkor azzal sem értünk egyet, hogy a törvény kötelezővé teszi a szemináriumokon és a kurzusokon való részvételt, hiszen vannak hallgatók, akik csak akkor tudnak egyetemre járni, ha el tudják tartani magukat, míg ez a kitétel sokakat megfoszt még az esélyétől is annak, hogy egyetemre járjon.”

Van aki nem ért egyet

Serbanescu elmondta, hogy az egyetemisták mintegy nyolcvan százalékának részvételére számítottak, de körülbelül csak hatvan százaklékuk vett részt a sztrájkban. „Én magam is láttam sztrájktörőket, akik azt mondják, hogy meg kell jelenniük a kurzusokon, különben  tanárok beírják őket hiányzónak. Azért nem sztrájkolnak, mert félnek” – vélekedett Serbanescu, aki hozzátette, hogy amennyiben nem történik változás a tanügyi törvényben, akkor az egytemisták tovább folytatják a tiltakozást, de akkor már valamivel látványosabb formában. Az egyetemen valóban sokkal kevesebb fiatal volt látható, mint egy szokványos napon, és akiket ott találtunk, azok éppen kurzusra mentek, vagy onnan jöttek. Egy  fiatal kérdésünkre válaszolva elmondta: „ha jól értem, akkor azért van a sztrájk, mert kötelezővé tették a kurzusokon való részvételt. De ha az egyetemista nem jár a kurzusokra, akkor mit csinál? Én nagyon fontosnak tartom a részvételt, és azt, hogy jó tanárok tanítsanak.”

Támogatja őket

Az ügyben megszólaltattuk Cornel Antalt, az egyetem rektorát is, aki elárulta, hogy támogatja az egyetemistákat abban, hogy meglegyen a megfelelő képviseletük a különböző egyetemi testületekben, de mint mondta, bár olvasta az új törvényt, nem tűnt fel neki, hogy az kötelezővé tette volna az óralátogatást. Mint mondta: „a laboratóriumi tevékenységeken és a gyakorlatokon eddig is kötelező volt részt venni, de eddig az egyetemen nem volt egységesen kötelező az óralátogatás, minden tanár maga döntött ebben a kérdésben. Én a saját kurzusaimon nem kértem kötelező jelenlétet, de a vizsgán figyelmbe vettem azt, ha valaki az óráimon aktív volt és dolgozott. De ha a törvényben valahol azt írja, hogy kötelező a jelenlét, mi alávetjük magunkat a törvénynek” - fogalmazott végül Antal.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!