ERDON Helyi hírek

2011.03.03. 10:10

Pink: kampány a mellrák megelőzéséért

<p>Bihar megyében 1551 olyan személy él, akik mellrákban szenved, és ez az adat folyamatosan nő. Nagyváradon jelenleg nincs olyan központ, amely támaszt tudna biztosítani az ilyen betegségben szenvedőknek.</p>

A most induló Pink Campaign célja ennek a hiánynak a pótlása. Mint Laurenţiu Lazărtól, a váradi Filantropia Egyesület vezetőjétől megtudtuk, szeretnének létrehozni egy olyan központot, a helyi közösség segítségével, amely a tanácsadás és informálás mellett a támasza is tudna lenni az mellrákban szenvedőknek és családtagjaiknak.

A közösség ügye…

Emellett az első Tájékoztatási és támogatási központ keretében szeretnének konferenciákat, szemináriumokat is szervezni szakemberek bevonásával, ingyenes pszichológiai tanácsadást biztosítanának az érintetteknek és családtagjaiknak, bátorítanék a csoportos találkozásokat, a problémák megbeszélését és létrehoznának egy weboldalt is, ahol nem csupán a mellrákról és megelőzéséről lehetne olvasni, de az érintettek megoszthatnák személyes tapasztalataikat is.

Szeretnék elérni ugyanakkor azt, hogy az egész közösség bekapcsolódjon a projektbe, bevonni az egyetemeket, iskolákat, vállalkozásokat, civil szervezeteket, és mindenkit, fiatalt és időset, aki tenni szeretne az ügy érdekében. Ennek megfelelően március 5-én, szombaton a nagyváradi December 1. parkban 10–14 óra között megszervezik a Pink Cross versenyt, amelynek célja a központ létrehozásához szükséges pénzalap megteremtése. Az akcióba öt váradi tanintézmény is bekapcsolódott: a N. Bălcescu, a Művészeti Líceum, az E. Gojdu, a R. Ciorogariu, illetve az Ortodox Líceum. Bővebb információk a kampányról és a Pink Crossról a www.filantropiaoradea.ro oldalon olvashatóak.

Önkéntes fiatalok

A Pink Campaignt Nagyváradon tevékenykedő németországi és franciaországi önkéntesek kezdeményezték. Anne Wahl, Morgane Beauvais és Anthony Burk elmondták: meglátásuk szerint Romániában nincs kellő figyelem fordítva erre a problémára. Szeretnének segíteni egy nagyobb fokú szolidaritás megteremtésében, ugyanakkor izgalmas kihívásnak érzik, hogy részt vehetnek egy ilyen nagyszabású projekt megvalósításában.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!