ERDON Helyi hírek

2011.03.08. 13:05

Ünneplés, de külön

<p>Nagyvárad - Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar megyei szervezete saját ünnepségsorozatot szervez Nagyváradon március 15-én.</p>

Török Sándor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Bihar megyei elnöke keddi sajtótájékoztatón beszámolt az EMNT megyei szervezete által március 15-én szervezett ünnepi eseményekről. A magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának napján tizenkét órától ünnepi megemlékezés lesz a Nagyvárad-rogériuszi református templomban. A meghívott vendég Pelczné dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő, a Fidesz alelnöke lesz. Egy órától a Petőfi szobornál tartanak megemlékezést, fél kettőtől fél háromig pedig Szacsvay Imre szobránál folytatódik az ünnepség. Három órától ünnepi misét tartanak a Barátok templomában, majd a templom kriptájában megkoszorúzzák Farszádi Kovács István százados, Bem segédtisztjének síremlékét.

Helyfoglalás

Nagy József Barna az EMNT megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, hogy sem az EMNT, sem az Erdélyi Magyar Ifjak helyi szervezete nem kapott területfoglalási engedélyt március 15-re a délutáni órákra. Mint a szervezők elárulták, az RMDSZ már tavaly októberben lefoglalta az összes olyan váradi helyszínt, amely az 1848-49-es forradalomhoz köthető, ezért az EMNT kénytelen a koradélutáni órákban megtartani ünnepségét. Arra a kérdésre, hogy miért nem keresték a kapcsolatot az RMDSZ-szel a közös ünneplés megszervezsése érdekében, Török Sándor azt válaszolta: „minket senki sem keresett meg ez ügyben. Egyébként pedig senki előtt nem fogunk négykézláb könyörögni, hogy megünnepelhessük március 15-ét. A nagyváradi szobrok és közterek nem az RMDSZ-é, sem az EMNT-é, hanem a váradi pogároké.” - fogalmazott  Török Sándor. Mind az EMNT megyei elnöke, mind ügyvezető elnöke kijelentették azt, hogy azok után, ahogy Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke viselkedett az általuk szervezett tavalyi utcanév-fórumon, illetve a honosítás ügyében tanusított magatartása után nem nekik kell keresni a kapcsolatot az RMDSZ-szel. Az RMDSZ és az új erdélyi magyar párt jövöbeli viszonyát firtató kérdésünkre válaszolva Török Sándor elmondta: „egyelőre semmiféle megkeresésről nem tudok. Nem tudom milyen formában tudnánk együttműködni, bár ha az RMDSZ szándéka őszinte, akkor a nemzeti kérdésekben sikerülni fog az összefogás. Bizom abban, hogy csak ellenfelek és nem ellenségek leszünk.”

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!